Index Vakbarát Hírportál

Simonka a bíróságon: Nem örülünk annak, hogy itt kell lennünk

2020. január 14., kedd 09:25 | aznap frissítve

Bánáti Jánossal, azaz ügyvédjével az oldalán nyilatkozott első tárgyalása előtt Simonka György. A fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen ugyanis költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy a Fővárosi Törvényszéken. Simonka most azt mondta:

Nem örülünk annak, hogy itt kell lennünk. De a mai vagy a holnapi napon meg fog hallgatni a bíróság minket is, és most nyílik meg a lehetőségem arra, hogy elmondjam, hogy mi nem bűnözők vagyunk, hanem ártatlanok.

Simonka rövid nyilatkozata:

Simonka: Mi nem bűnözők vagyunk, hanem áldozatok

Simonka közlése szerint a mai napon ismerik majd meg a végleges vádiratot. Ami anyag eddig a képviselő rendelkezésére állt, abból – mint fogalmazott – ő maga nem látja azokat a kapcsolódási pontokat és összhangot, ami a nyomozati anyag és a vádirat megállapításai között meg kellene hogy legyen.

Simonka kitenné Bodot és Hadházyt 

A harminckét vádlott közül egy kivételével mindenki megjelent az előkészítő ülésen, de csak a Simonka György járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla, az egy távol maradó betegséggel indokolta, hogy nem jelent meg. Négy vádlottal egyezséget kötött a bíróság, de Simonka nincs köztük. Őket csütörtökön hallgatja meg a bíróság. 

Simonka tanúként idézte Hadházy Ákost és Bod Tamást a nézőközönség soraiból, ugyanis a tárgyaláson nem vehetnek részt a tanúként idézett személyek nézőként, azonban az előkészítő ülésre ez nem vonatkozik, tehát Bodnak és Hadházynak egyelőre nem kellett távoznia. 

Bod Tamás  az Együtt Békés megyei szervezetének elnökeként 2016-ban feljelentést tett Simonka ellen, így derült fény arra, hogy már folyamatban van egy bűnügy a képviselő ellen. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő pedig előszeretettel számol be korrupciós ügyekről a személyes oldalán. 

A jelenleg újságíróként dolgozó Bod Tamás lőtt egy szelfit Hadházyval és felrakta Facebookra:

A vád szerint Simonka volt a főnök

Az ügyész megkezdte a vád ismertetését. A vád szerint bár Simonka közvetlenül nem viselt tisztséget az érintett cégekben, de azok vezetését úgy alakította ki, hogy vele családi vagy alá-fölé rendeltségi kapcsolatban lévő emberek legyenek vezető pozíciókban, így úgy tudta irányítani autokratikusan a szervezetet, hogy ő maga papíron nem volt érintett.

A cégstruktúra minden elemében Simonka György vezetése és irányítása alant történt. 

– szól a vád. A vád szerint nem történt pénzmozgás vagy nem született úgy döntés a többi vádlott részéról, hogy arról Simonka György harmadrendű vádlott ne tudott volna. Simonka György biztosította a bűncselekmények elkövetéséhez szükséges alapsémát, valamint hogy az alapséma a körülmények változásához megfelelően változzon – szól a vádirat.  

A vád szerint emellett Simonka arra is ügyelt, hogy a bűncselekményekkel kapcsolatos találkozókon mobiltelefon ne legyen senkinél, nehogy felvétel készüljön a találkozókról. Emellett azzal is vádolják, hogy arra kérte a szervezet tagjait, hogy kompromittáló anyagokat csak pendrive-on tároljanak az esetleges adatszivárgást elkerülendő. Majd később utasítást adott a bizonyítékok (papírok, háttértárak) megsemmisítésére.  

A háttér

Bízom abban, hogy változni fog a vádirat, de leginkább abban bízom, hogy az igazságszolgáltatás, a törvényhozás (sic!), a bíróság kimondja az ártatlanságunkat. 

– mondta még a nyáron Simonka. A tét ugyanakkor nem kicsi, a Magyar Narancs értesülései szerint a vádiratban nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kértek a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt politikusra.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Simonka tavaly novemberi meggyanúsítása idején az ügyészség azt közölte: 

A KÉPVISELŐ RENDELKEZÉSEI SZERINT LEBONYOLÍTOTT BERUHÁZÁSOKKAL OKOZOTT VAGYONI HÁTRÁNY MEGHALADJA AZ 1,4 MILLIÁRD FORINTOT.

A Simonka-ügy részleteiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Simonka György, Erdei Zoltán és Bánáti János ügyvédek érkeznek a Fővárosi Törvényszékre 2020. január 14-én. A fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen ugyanis költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy. Fotó: Huszti István/Index)

Rovatok