Index Vakbarát Hírportál

Jön a lex Dézsi, Győr új polgármestere kardiológusként is folytathatja

2020. január 27., hétfő 10:08

Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy Győr polgármestereként is lehetővé teszik a számára, hogy folytathassa a munkáját mint kardiológus orvos – erősítette meg a megválasztott polgármester az Atv.hu-nak .

Ezt már sejteni lehetett, mert Kövér László a közös kampányvideójukban azt mondta, hogy Dézsi „a betegeit nem fogja cserben hagyni”. 

Ehhez azonban törvénymódosítás kell,

mert a hatályos jogszabályok szerint a városvezetői tisztség összeférhetetlen az eddigi pozíciójával. Kardiológusként akkor dolgozhat tovább, ha módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.

A tegnapi győri polgármester-választás fideszes győztese az ATV kérdésére megerősítette, hogy a jövőben is folytatni fogja orvosi munkáját a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosaként.

Az ATV felidézi, hogy 2010-ben szintén a győri polgármester, Borkai Zsolt miatt alkották meg a „lex Borkait".  Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltották a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint a módosítás azonban 5 éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal 3 évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson, ahol újraválasztották győri polgármesterré. 

Aztán tavaly  megszavazták a „lex Rácz Zsófiát” is, ez tette lehetővé, hogy az egyetemista joghallgató, Rácz Zsófia az Emmi ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen. Előtte a törvény legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő.

A fideszes Dézsi Csaba András 56,14 százalékkal, 23 932 szavazattal megnyerte a győri időközi polgármester-választást, ezzel a Fidesz megtartotta a várost Borkai botránya után is.

Rovatok