Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség ragaszkodik kollégánk megbüntetéséhez

2020. február 6., csütörtök 16:22 | aznap frissítve

Közleményben tudatta a Fővárosi Főügyészség, hogy sikeresen megfellebbezte a II. és III. Kerületi Bíróság augusztusi elsőfokú végzését, mellyel megszüntette a büntetőeljárást az Index újságírója, Dezső András ellen. A Fővárosi Törvényszék a bíróságot új eljárásra kötelezte.

Kollégánk ellen azért indult büntetőeljárás, mert a 2018-as választási kampány idején egy svéd–magyar nő, Natalie Contessa af Sandeberg múltjáról írt. Af Sandeberg 2018 márciusában arról nyilatkozott a közmédiának, hogy a migránsok miatt megromló svéd közbiztonság miatt inkább visszatelepült Magyarországra.

Dezső a szabadon hozzáférhető svéd online adatbázisokban jutott a nyomára, hogy a nőt korábban több bűncselekmény, köztük hétrendbeli rágalmazás és közbizalom elleni bűncselekmény miatt is elítélték. Sandeberg egyebek mellett pszichológusnak és hivatalos személynek is próbálta kiadni magát, és mindez értelemszerűen kérdéseket vetett fel a szavahihetőségével kapcsolatban.

Af Sandeberg feljelentette Dezsőt, aki ugyan csak „C”-ként hivatkozott rá, viszont a cikkbe beágyazta a közmédia videóját, ahol a nő arccal, névvel nyilatkozott. Az illetékes ügyészség különleges adattal való visszaélés vétsége miatt vádat emelt kollégánk ellen.

Az ügyben elsőként eljáró bíró tárgyalás nélkül megrovásban részesítette Dezsőt. Kollégánk ragaszkodott a tárgyalás megtartásához, az ügy új bíróhoz került, aki – szintén tárgyalás nélkül – határozott a büntetőeljárás megszüntetéséről.

Az indokolásban a bíró utalt a strasbourgi emberi jogi bíróság egy korábbi döntésére és az adatvédelmi hatóság álláspontjára is. Összefoglalva, Dezső fogalmilag sem követhetett el bűncselekményt, mert tette nem veszélyes a társadalomra. Cikkében ugyanis egy, a közvéleményt fokozottan érdeklő bűncselekmény terheltjét nevezte meg, és mivel a nő elleni svédországi büntetőeljárás már nem a korai szakaszban tart, újságíróként csak a dolgát végezte.

Ezt a végzést helyezte most a Fővárosi Főügyészség fellebbezésére hatályon kívül a Fővárosi Törvényszék, eljárásjogi hiba miatt: a közlemény szerint a bíróságnak előkészítő ülést kellett volna tartania.

Rovatok