Index Vakbarát Hírportál

Közmunkára ítéltek nyolc ligetvédőt

2020. február 6., csütörtök 11:07

Fejenként száz óra közérdekű munkára ítéltek nyolc ligetvédők, mert négy éve, 2016 nyarán megrongálták az építkezés körüli kerítést. A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete nem jogerős.

Az ítélet szerint a Városligetben a Ligetvédők demonstrációja során megrongálták az építési területet elhatároló kerítést, tiltakozva a Liget Budapest Projekt miatti fakivágások ellen.

„Az esti órákban a vádlottak a Hungexpo területét határoló kerítésre az Olof Palme sétány oldalán felszerelt OSB lapokat erőszakkal ledöntötték, azokat rúgták, ütötték,a védőfóliát pedig levágták és letépték. Ezen túlmenően az Olof Palme sétányra nyíló egyik kaput erővel bedöntötték, és az azon lévő OSB lapokat is letépték.Az ügyészség szerint a vádlottak olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ezért őket csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével vádolta” – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A bíróság egy embert mentett fel a kilenc, büntetlen előéletű vádlottból, megalapozottnak találva a társtettesként elkövetett garázdaságot.

A közérdekű munkát – amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik – a vádlottak fizikai munkakörben, hetente legalább egy napon– a heti pihenőnapon vagy szabadidejükben – díjazás nélkül kötelesek végezni.

A vádlottak és védőik fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

2018-ban hasonló ítélet született a ligetvédőkkel szemben, igaz, akkor 200-250 óra közmunkát szabott ki a bíróság. Az elítéltek között volt Komáromy Gergő is, akire a büntetést távollétében szabták ki. Értesítést elmondása szerint nem kapott, két évvel később körözést szabtak ki rá, majd amikor saját maga ment a rendőrségre, a Markó utcában igazoltatták és előállították.

A biztonsági őrök erőszakossága – a tüntetők hátulról rugdosása, vagy, hogy hasba vágták Komáromyt – nem vont maga után következményeket, bár a jelenség ellen volt tüntetés.

Tavaly egy rendőrt ítéltek el, aki szolgálaton kívül ittasan támadt a ligetvédők sátrára, egy 11 éves kislányt a veséjén megrúgva. A férfira 300 ezer forint bírságot szabtak ki, másodfokon pedig felfüggesztve hat hónap börtönt kapott.

Rovatok