Index Vakbarát Hírportál

Gy. Németh szerint nem tudni, ki finanszírozza majd a független színházakat

2020. február 12., szerda 06:43

Az egyeztetések zajlanak, de egyelőre nem tudni, hogy a TAO-támogatásaiktól megfosztott független színházakat ki fogja fizetni, mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hozzátette: a főváros beleteszi azt a pénzt, amit tud, reméli, hogy a kormány is hasonlóan fog tenni. 

A DK-s politikus hangsúlyozta, hogy nem úgy gondolkoznak, hogy „mi színházunk, ti színházatok”, budapestiek színháza van csak. A fővárosi színházigazgatók kinevezései ügyében elmondta, hogy a végső döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza, előtte egy szakmai bírálóbizottság készít állásfoglalást. 

A kormány tavaly decemberben, a legnagyobb titokban hirdette ki a Magyar Közlönyben a kultúrtörvényként elhíresült, a teljes színházi szakma felháborodását kiváltó törvény végrehajtási rendeletét. December 6-án kiderült, hogy a Fidesz és a KDNP megszavazza a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot a Gothár-ügyre hivatkozva. A csomag része lett volna a független színházak működési támogatásának megvonása, az NKA kiüresítése, illetve néhány intézményvezetőt kiemelt szerephez juttattak volna.

A törvénycsomagra reagált a Független Előadóművészeti Szövetség egy petícióval, illetve bejelentették, hogy december 9-re tüntetést szerveznek

Rovatok