Index Vakbarát Hírportál

Követeléseket adnak át a Balatonért aggódó civilek a kormánynak

2020. február 12., szerda 13:27 | aznap frissítve

Szerda délután kezdődik Balatonfüreden, a Hotel Füredben a Fidesz frakcióülése, délután fél 5-től pedig békés demonstrációt tartanak itt a Balaton jövőjéért aggódó civilek. Az Összefogás a Balatonért nevű szervezet Füleky Zsolt Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkárnak szeretné átadni követeléseit, amik a következők:

Tavaly több mint 5000-en írták alá a szabadstrandok védelméért indított petíciót. A megközelíthető partszakaszok, kempingek beépítése folytatódik, helyükre főként lakóparkok és luxusingatlanok kerülnek. Az ezekhez az ingatlanokhoz tartozó partszakaszok egyike sem használható már szabadon. Követelik, hogy ne csökkenjen tovább az elérhető partszakaszok, és a szabadstrandok száma.

A Balatoni Szövetség  február 5-i balatonfenyvesi elnökségi ülésén elhangzottak szerint: “Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett.” Az elmúlt években nőtt a nádasok belsejében, takarásában illegálisan kikötött horgászcsónakok, vitorlások, valamint az illegális bejárók, stégek száma is a Balatonnál. Ahogy a szakértőktől elhangzott: "ha nem lesz nád, nem lesz Balaton sem", ezért követelik a nádirtás fokozott tilalmát és az illegális stégek felszámolását. 

A Balaton-régió jelentős része Natura 2000-es természetvédelmi terület. Ennek ellenére az elmúlt évek nagyszabású fejlesztései során (pl. M76-os autóút, vasút, kikötők, ingatlanok) a beruházók nem vették figyelembe ezen területek védelmét, így a tó körül több tíz hektár erdő, és több ezer elszórtan elhelyezkedő fa esett áldozatául a munkálatoknak. A kivágott erdők, fák pótlása nem történt meg, ezért követelik ezek pótlását, valamint a még meglévő természetes területek fokozott védelmét.

Újpesten jelentősen szigorodott a fák védelme, ilyet szeretnének a Balaton környékén is. Itt a fakivágást 30 napon belül és előre kell bejelenteni, legfeljebb 5 kivágott fa esetében a pótlás minimális mértéke a kivágott mennyiség 120 százaléka, értelemszerűen felkerekítve (például egy fa helyett kettőt, három helyett négyet kell ültetni, 5 kivágott fa felett minden kivágott fa helyett hármat kell ültetni, vagy ennek költségeit pénzben megváltan, engedély nélküli kivágás, vagy a pótlás elmulasztása esetén magánszemélyek 200 000, jogi személyek (például cégek) esetében 2 millió forintig terjedő bírsággal sújthatóak.

Balatongyörök és Vonyarcvashegy között érintetlen vízparti területen ipari kikötő és kőrakodó építését tervezte a Vízügy, ami jelentős ellenállást váltott ki az ott lakók és a környéken élők körében. Követelik, hogy ne épüljön ipari kikötő és kőrakodó. 

Az elmúlt években számos nagyberuházás indult az érintettek bevonása és nyilvánossá tett környezetvédelmi hatástanulmány nélkül. Ilyen volt többek közt az M76-os autóút építése Natura 2000-es területen, legutóbb pedig a sajkodi halbölcsőde kialakítása szinte érintetlen természeti részen a Tihanyi-félsziget mellett. Előbbinél 20 hektár Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó erdőt, és több mint 100 elszórtan elhelyezkedő fát irtottak ki, utóbbinál 10 ezer köbméter követ hordanak a Balatonba előzetes környezeti hatástanulmány nélkül. Követelik, hogy készüljön nyilvánossá tett környezetvédelmi hatástanulmány minden a Balatont és környékét érintő beruházás előtt. 

Követelik a civilek (egyesületek, helyi lakosok) bevonását a Balatont érintő beruházások, fejlesztések tervezési, előkészítési és kivitelezési folyamataiba. 

Az Összefogás a Balatonért egyelőre egy informális szervezet, azon civil emberek és civil szervezetek közös oldala, akik közösen akarnak tenni azért, hogy a zöld területek, a vízparti szakaszok és a teljes balatoni régió megőrizze tájvédelmi környezetét.

A szervezők ugyan nem számítanak túl nagy tömegre a demonstráción, de úgy vélik, a lényeg, hogy a követelések eljussanak az illetékesekhez, és felhívják a figyelmet a problémákra.  Azt is elmondták, aggasztónak tartják, hogy építési ügyekben az önkormányzatoknak már alig van beleszólása, ezért fordulnak Füleky Zsolthoz, akinek szerintük az országban a legnagyobb beleszólása van ebbe. 

Pusztul a nád a Balatonon, és ez nem jó

Rovatok