Index Vakbarát Hírportál

Felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek a sályi gyilkosság helyszínére

2020. február 13., csütörtök 11:13

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mi Hazánk párt vasárnapra fáklyás felvonulást szervez a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal épülete elé délután négy órára, ezután azt tervezik, hogy autókkal átvonulnak a várostól 34 kilométerre fekvő Sályba, ahol január végén a gyanú szerint egy 21 éves férfi agyonütött egy idős nőt annak az értékeiért.

T. Dávid a rendőröknek beismerte a gyilkosságot, azt mondta, az ismert néprajzkutató alkalmanként munkát adott neki, hogy így segítse anyagilag. A gyilkosság reggelén a férfi nyugtatót vett be, és arra ivott, majd elment a nőhöz, hogy pénzt kérjen, de nem kapott, ezért egy bottal agyonütötte az idős nőt.

A szélsőséges szervezetek szerint egyre több olyan terület található az országban, ahol cigány szeparatista törekvések ütötték fel a fejüket, és szerintük az állam kivonult ezekről a helyekről, és no go-zónák alakultak ki. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a januári gyilkosság felderítése és az elkövető megbüntetése az igazságszolgáltatás feladata, nem pedig szélsőséges csoportoké.

Egy politikai párt nem teheti felelőssé ezért a romákat és a helyi roma közösséget, a gyilkosság nem jogosítja fel őket a félelemkeltő masírozásra. 

Szerintük bár a véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, de csak addig, amíg azzal másokat nem bánt, vagy más szabadságát nem korlátozza.

Szerintük a Mi Hazánk felvonulása hasonló helyzetet fog teremteni, mint ami 2011-ben Gyöngyöspatán kialakult. Akkor "gárdisták" masíroztak a faluban megfélemlítve a helyi roma lakosságot. „A bíróság már a gyöngyöspatai események után is kimondta, hogy a demonstrálók nem nyilváníthatják ki úgy szélsőséges véleményüket, hogy azt az érintett csoport a lakóhelyén, megfélemlítve kényszerüljön végighallgatni”. 

A TASZ felhívta az "illetékes rendőrkapitány figyelmét", hogy előzze meg, hogy előítélet által motivált bűncselekmény történhessen, ha ilyen történik lépjen fel ellene.

Gyöngyöspata mostanában az iskolai szegregáció miatt megítélt kártérítések miatt került be az országos hírekbe. Nézzék meg az ott készült videónkat.

Rovatok