Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: ma karanténba kerül a harmadik magyar is az óceánjáróról

2020. február 18., kedd 14:30

A kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján úgy tudtuk, hogy a harmadik magyar továbbra is a hajón tartózkodik, de kiderült, hogy ez nem így van. Ma délelőtt derült ki, hogy ő szintén hazautazott, vele most vették fel a kapcsolatot. De továbbra sem tudunk egy olyan magyarról, aki itthon vagy külföldön megbetegedett volna, és olyan külföldiről sem, aki korábban megbetegedett volna, de nálunk tartózkodik

– mondta a koronavírusról tartott sajtótájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a külügyminisztériumban. A sajtótájékoztatón ott volt még dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos, dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa is.

Az államtitkár azt is mondta, a Kambodzsában kikötött Westerdam nevű hajóról két magyar került hétfőn hatósági beavatkozással karanténba. Tették ezt azután, hogy hétvégén kiderült, egy 83 éves amerikai utasnál Kuala Lumpurban a reptéren kimutatták a koronavírust.

Müller Cecília hozzátette,

begyűjtik a listáját azoknak, akikkel a karanténba helyezett magyarok érintkezhettek, hogy ha kell, segítséget tudjanak nyújtani.

A járványügyi szabályok szerint a betegek kontaktjaival kell kapcsolatot tartaniuk, ezért veszik fel velük csak akkor a kapcsolatot, ha a vírus bármilyen jelét felfedezik a karanténba helyezett embereknél. Amíg tünetmentesek, „addig semmi teendőnk nincs”. Ha egyikük beteg lesz, akkor attól a naptól kezdve újraindul a tizennégy nap, ez a szabály, tette hozzá. Amíg nincsenek jelen a tünetek, addig nincs fertőzésveszély.

A hajón utazó harmadik magyart ma, tehát kedden szintén karanténba helyezik a Dél-pesti Centrumkórházban

– mondta Szlávik János. Hozzátette, ők a pár napja kiengedett hét magyar helyére kerültek. „Nem sokáig maradt zárva” – mondta a kórház speciális részlegéről, pedig a hét magyar után kitakarítottak és kifertőtlenítettek. Egy teljesen zárt épületben vannak, állandó orvosi felügyelet és személyzeti ellenőrzés mellett. Amikor bekerültek, jó állapotban voltak, nem voltak lázasak, nem voltak tüneteik. A család nem mehet be hozzájuk.

Frissítés: A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs közölte, tájékoztatást kért és kapott az MS Westerdam óceánjáró hajóról - az elérhető maximális biztonság okán - hazatérésüket követően a Szent László Kórház karantén épületében elhelyezett három magyar állampolgár állapotáról. A tájékoztatás szerint mindhárman láztalanok, panasz- és tünetmentesek, megfigyelésük folyamatos.

A karantént tizennégy napig tartják fent, tehát előreláthatóan jövő péntekig. Hogy megkönnyítsék nekik a bentlétet, a munkájukhoz és szórakozáshoz szükséges dolgokat bevittek nekik, tette hozzá Szlávik.

A Japán partjainál veszteglő Diamond Princess nevű hajóról is szó volt a sajtótájékoztatón, mivel három magyar is van a személyzet tagjai között. Egyikük egy felszolgáló, másik kettő egy zenész testvérpár. A tokiói nagykövetség folyamatos kapcsolatban van velük, a karantént ott 19-én oldják majd fel. „Mint a személyzet tagjai, nem akarják a hajót elhagyni, hanem tovább akarnak vele menni” – tette hozzá az államtitkár.

Hupej tartományban jelenleg két magyar tartózkodik, ők nem jelezték, hogy el akarnák hagyni azt. Ehhez engedélyre és segítségre lenne szükségük. Kínában egyébként most 177-en vannak, ők tünetmentesek.

Rovatok