Index Vakbarát Hírportál

Tévedésnek, a jogszabály nem ismeretének tudja be Baán László aggályait a főváros vezetése

2020. február 25., kedd 12:02

A Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett változtatási tilalom Baán László állításával szemben egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra, írja Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán. Budapest főkertésze és főtájépítésze a Liget Budapest beruházás miniszteri biztosának nyílt levelére reagált így, amelyben Baán azt kérte Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy vonják vissza a javaslatot és a kérdésben kezdődjön egyeztetés.

Baán László szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendi pontjai között szerepel egy változtatási tilalom elrendelésére vonatkozó előterjesztés, amelynek ötlete - mint egy Facebook-bejegyzésből tudható - egy február 10-i megbeszélésen fogalmazódott meg. Baán szerint a változtatási tilalom tervezett elrendelése az aktuális jogszabályi előírások szerint nem érinti és nem is érintheti az érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkező beruházási munkálatokat, függetlenül attól, hogy azok az adott beruházás milyen fázisában tartanak, így természetesen sem a már épülő, sem pedig a még meg nem kezdett épületekre nem vonatkozik ez a tilalom.

Így tehát a miniszteri biztos szerint nem is lehet másról szó, csak hogy a tilalom:

Annál inkább vonatkozik a zöld fejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítmények (például a kis botanikuskert rehabilitációja, az új futókör, a játszóterek, sétányok) megvalósítására: a változtatási tilalom minden, építési engedéllyel nem rendelkező, értéknövelő beruházást tilt, vagyis egyetlen fa vagy bokor sem ültethető el, egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg a tilalom fennállása alatt, amely tilalom a Városligeti Építési Szabályzat tervezett módosításának elfogadásáig, de legfeljebb három évig tarthat.

Ezzel szemben Bardóczi azt írta, hogy a kormánybiztos levele vagy egyszerű tévedésekre, a vonatkozó jogszabályok ismeretének hiányára utal: a szerdán elfogadni tervezett változásokkal ugyanis a Városliget Zrt-t és magát Baánt semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt az új városvezetés éppen arra bátorítja, hogy

kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával.

Baán ráadásul azt is állította, hogy a javaslat előkészítésekor a főváros nem egyeztetett annak hatásairól a Városliget törvényben kijelölt vagyonkezelőjével, a Liget projekt lebonyolításáért felelős Városliget Zrt.-vel annak ellenére, hogy a Zrt. az egyeztetési készségét hivatalosan, írásban is kifejezte. Szerinte ez, valamint a 10 nap alatt elkészült előterjesztés arra utal, hogy a főváros vezetésének lekezelő az attitűdje ebben a kérdésben.

Erre Bardóczi azt válaszolta, hogy Baán és a Városliget Zrt. meg volt hívva a miniszteri biztos által is emlegetett egyeztetésre a Városházára, ám – noha előzetesen visszaigazolták ezt az időpontot – Baánék végül lemondták, és külön egyeztetést kértek volna.

A Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításának idején a Fővárosi Önkormányzat ezt az egyeztetést biztosítani fogja neki, ám kizárólag a civilek szószólójának megválasztása után, akit tanácskozási joggal ezekre a tárgyalásokra minden esetben meg fogunk hívni

– írta Bardóczi.

Pedig az ügyre ráállt a kormányoldal, azatv.hu ugyanis megtudta: levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez Fürjes Balázs, mert a városi Közgyűlés holnapi ülésén szerepel a döntés a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról. A Budapestért felelős államtitkár  azt sérelmezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat rendre úgy hoz döntéseket az állami beruházásként megvalósuló Liget programról, hogy előzetesen nem egyeztet arról a kormánnyal.

Holott, az Orbán-Tarlós-megállapodás alapján született kormányhatározat úgy rendelkezik: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén kell megtárgyalni és állást foglalni (javaslatot kidolgozni) a Városligeti Építési Szabályzatot érintő kérdésekben is. A közös egyeztető fórum, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa pedig csütörtökön ülésezik.

Fürjes a Twitteren is üzent:

FRISS: Baán László levélben reagált 

"A főváros „főkertésze” keveri az „építési tilalom” és a „változtatási tilalom” kifejezéseket" – áll többek között abban a levélben, amelyet Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa írt Bardóczi Sándor fővárosi zöldfelületi ügyekért felelős tanácsadónak a fővárosi közgyűlés által elrendelendő városligeti változtatási tilalom kapcsán.

Baán László levelében többek között sajnálatát fejezi ki, hogy a főváros első számú zöldfelelőse „a Városliget rehabilitációjának városházi felelőseként - hivatalosan még egyetlen témában, így az elrendelni tervezett városligeti változtatási tilalom tárgyában sem kereste meg az ország egyik legjobb tájépítészét, az Év tájépítésze díjjal elismert Szloszjár Györgyöt, aki a Magyar Tájépítészek Szövetségével megállapodott feltételek szerinti pályázaton megnyerte a Városliget tájépítészeti megújítására kiírt pályázatot, s aki már évek óta dolgozik senki által nem vitatott, európai rangú szakmai minőségben ezen a feladaton.”

A teljes levelet itt tudja elolvasni.

Rovatok