Index Vakbarát Hírportál

Idea: A Fidesz-szavazók közül a legtöbben az Európai Uniót tartják a legnagyobb veszélyforrásnak

2020. február 27., csütörtök 17:56 | aznap frissítve

Az Idea Intézet közvélemény-kutatása szerint a fideszes szavazóknak csupán harmada tartja első számú szövetségesnek az EU-t, a teljes lakosságnak viszont a kétharmada. Az ellenzéki pártok szavazói Oroszországot látják a legveszélyesebbnek, a fideszeseknek viszont csak 12 százaléka gondolja így: az ő körükben az Európai Unióval való túl szoros kapcsolat tűnik leginkább veszélyesnek -  írja az Euronews.

Az Euronews megbízásából az IDEA Intézet készített kutatást február első két hetében Magyarország szövetségi rendszeréről. A reprezentatív felmérésben 2500 embert kérdeztek meg, de a módszertan részleteit sem az Euronews, sem az Idea nem ismerteti.

A fő kérdés az volt, hogy Magyarországnak melyik állammal, tagállami szervezettel fontos leginkább jó kapcsolatot tartania. 

A teljes felnőtt népesség átlagát nézve az emberek több mint kétharmada az EU-t jelölte meg legfontosabb partnerként. A második helyezett Oroszország volt 12 százalékkal, a harmadik pedig az Egyesült Államok 8 százalékkal.

A válaszokat különböző szempontok szerint csoportosították. Az adatokból jól látszik, hogy a különböző pártállású emberek teljesen eltérően ítélik meg Magyarország érdekeit a szövetségeseket illetően. 

A második legfontosabb szövetségest illetően is szinte nemzeti konszenzus van: az emberek nagyjából 45 százaléka az Egyesült Államokat jelölte meg. A pártokat tekintve majdnem mindegyiknél magasabb ez az arány, jellemzően hatvan százalék feletti.

Megkérdezték azt is, melyik országgal vagy szövetséggel lenne veszélyes túl szorosra fűzni a kapcsolatokat?  A lakosság kicsit több, mint fele úgy véli, hogy Oroszországgal kell elsősorban vigyázni. A legtöbb felosztásban Moszkva első helye nem kérdéses, csak a mérték: a momentumosok 86 százaléka, a jobbikosoknak viszont csak 47 százaléka jelölte meg Oroszországot potenciális veszélyforrásként.

Az országos átlagtól itt is a Fidesz szavazói mutatják. Az adatok arra utalnak, hogy a Fidesz nem adott világos iránymutatást a híveinek erre.

A legnagyobb veszélyforrásnak a Fidesz-szavazók nem az oroszokat tartják (csak 12 százalék szavazott erre), nem Izraelt (22 százalék), hanem az Európai Uniót (24 százalék).  

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint csak elsőre tűnik ellentmondásnak, hogy a Fidesz szavazóinál a legfontosabb és a legveszélyesebb szövetségesek között is az Európai Unió végzett az első helyen. Böcskei szerint a párt egyrészt olyan üzeneteket fogalmaz meg, hogy az Európai Unió egy veszélyforrás, amelynek különböző, akár kulturális, akár migrációs vonatkozásai vannak, de ez a tábor is értékeit, korábbi politikai szocializációját és hovatartozását tekintve inkább nyugaton helyezi el magát.

A vizsgálat megállapította még, hogy minél nagyobb városban él valaki, és minél magasabban képzett, annál valószínűbb, hogy az Európai Uniót tekinti Magyarország első számú partnerének.   Végzettség alapján a különbségek jelentősnek mondhatók, a lakóhely valamelyest kevésbé magyarázza a preferenciákat. A bizonytalanok aránya a legmagasabb a községekben élőknél és az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél, a budapestieknél és a diplomásoknál pedig a legalacsonyabb.

Rovatok