Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Ha elvon a kormány, jön a hidegháború

2020. március 3., kedd 20:27 | aznap frissítve

A színházak és a hidak ügyében született kormány-főváros kompromisszumoktól gyorsan eljutott a politikai hidegháborús helyzetig Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mint Karácsony közölte, az eddigi megegyezések semmit nem érnek, ha a kormány ragaszkodik a tervéhez, és úgy alakítja át a Budapest fő bevételforrását jelentő iparűzési adót, hogy azzal 40 milliárd forintot elvon a fővárostól – akkor ugyanis nem lesz semmire sem pénz. Hozzátette:

Ha ezt a tervet a kormány átnyomja nem marad más, mint a politikai értelembe vett hidegháború. 

A főpolgármester közölte: nem akar belemenni abba az utcába, hogy miközben apró-cseprő ügyekben egyetértés születik (színházak, Galvani híd, kispesti kiserdő), a kormány elvonja a pénzt. Ebben az ügyben nincs kompromisszum, szögezte le. 

A beszélgetésben ezt megelőzően szó esett arról, hogy a Szabad Tér Színház ügyében azért született kompromisszum, mert Karácsony szerint egy cégvezető sorsa nem lehet az akadálya annak, hogy ötéves finanszírozást kössön a főváros és a kormány az összes többi fővárosi színház működése érdekében. A Szabad Tér Színház igazgatójának kinevezése körül kialakult vitáról ebben a cikkünkben írtunk.

Szó esett az interjúban arról is, hogy a két déli Duna-híd közül végül a Galvani hidat fogják megépíteni, méghozzá Karácsony szerint azért, mert a kormány ezt a hidat akarja megépíteni. Hozzátette, ha a fővárosnál lenne a pénz, akkor a délebbre tervezett Albertfalvai híd épülne meg. Annyiban viszont a főpolgármester szerint sikerült dűlőre jutni, hogy a Galvani hídhoz tartozó pesti levezető útrendszer kiépítésekor semmiképpen sem fognak elfogadni a kispesti kiserdőt bármilyen szinten veszélyeztető megoldást. A híd tervezésének történetéről, a kiserdőproblémáról ebben a cikkben számoltunk be legutóbb.

Az interjúban kitértek arra is, mennyire zavarja, hogy fővárosi MSZP-s politikusok ülnek át a DK-hoz, hogy Horváth Csaba MSZP-s politikus Gyurcsány Ferenccel ebédel, amire Karácsony közölte, hogy őt ez különösebben nem zavarja, hiszen ő is szokott vacsorázni Gyurcsánnyal. Neki mint főpolgármesternek az a lényeg, hogy az ellenzéki pártok koalíciója egységében jól működjön.

Karácsony elmondta azt is, hogy pártja, a PM érdekelt a zöld és a szociáldemokrata pártok szorosabb együttműködésében, amiben benne van az LMP és az MSZP is.

Rovatok