Index Vakbarát Hírportál

Összeverekedett valakivel, majd öngyilkos lett egy rab Sopronkőhidán

2020. március 6., péntek 11:27

A sopronkőhidai börtönben híre ment, hogy csütörtökön az őrök bántalmaztak egy rabot, aki később meghalt. A BVOP először egy csütörtök este közzétett közleménnyel válaszolt a péntek reggeli megkeresésünkre, eszerint a rab öngyilkos lett. Amikor a további részletekről érdeklődtünk, kiderült: valóban történt egy verekedés, de a börtön szerint nem az történt, amit a börtön belső viszonyait ismerő forrásaink mondtak.

Verekedés volt a sopronkőhidai börtönben, majd nem sokkal később egy afgán fogvatartott meghalt - értesült az Index az intézmény belső viszonyait ismerő forrásokból. Forrásaink állítják: az afgán fogvatartott, aki meghalt, korábban az őrökkel került konfliktusba. A börtönben ülő fogvatartottak közül többen úgy tudják, ez vezethetett a halálához. A börtön ezt cáfolja. 

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztályát, ahonnan egy csütörtök este, a BVOP honlapján közzétett közleménnyel válaszoltak a kérdésünkre. Eszerint egy 30 éves fogvatartott férfi a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik zárkájában öngyilkosságot követett el március 5-én. "A büntetés-végrehajtási intézet személyzete az észlelést követően azonnal megkezdte az újraélesztést, amit a kiérkező mentők munkatársai tovább folytattak, azonban a gyors és szakszerű segítségnyújtás ellenére az elítélt életét már nem sikerült megmenteni. A rendőrség a helyszínen az idegenkezűséget kizárta. Az intézet vezetése a szükséges intézkedéseket megtette" - közölték.

Az Index újbóli megkeresésére a BVOP sajtóosztálya határozottan cáfolta, hogy az elhunyt férfi bántalmazásba halt volna bele. Azt viszont elismerték, hogy a halála előtt egy másik fogvatartottal valóban összeverekedett, de a börtön szerint ebben az incidensben a rab nem, a személyzet viszont megsérült.

BVOP: A rab lábszáron rúgta az egyik felügyelőt

A BVOP tájékoztatása szerint március 5-én a fogvatartott a szabadlevegőn tartózkodás, azaz a séta során összetűzésbe keveredett egy másik rabbal. "A rendkívüli eseményt a börtön munkatársai észlelték és az ilyenkor életbe lépő szakmai protokoll alapján intézkedtek. Az érintett fogvatartott a többszöri felszólítás ellenére az együttműködést mindvégig megtagadta, az intézkedés során az egyik kollégánkat leköpte és fenyegető mozdulatokat tett felé, majd a másik felügyelőt lábszáron rúgta miközben hangosan szidalmazta őket. Az eset során a személyi állomány tagja 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a fogvatartott az intézkedés során nem sérült meg" - írta a BVOP az Indexnek.

A közleményből kiderül, hogy "a szakmai protokollnak megfelelően" a fogvatartott ezután került egyszemélyes biztonsági elkülönítésbe, ahol aztán öngyilkos lett. 

A BVOP az Indexnek hangsúlyozta, hogy börtönben elkövetett öngyilkosságok száma csökkenő tendenciát mutat: 2018-ban 6, míg 2019-ben 4 ember lett öngyilkos. 

Rovatok