Index Vakbarát Hírportál

A magyar börtönökben is szigorítanak a koronavírus miatt

2020. március 9., hétfő 20:15 | négy éve frissítve

Az összes ideiglenes intézetelhagyás – kimaradás, eltávozás – engedélyezését felfüggesztették a rabok számára a koronavírus miatt – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel. Megtiltották emellett a családlátogatások során a hozzátartozókkal történő „fizikai érintkezést” is a rabokkal. 

A BVOP szerint ezzel kizárják annak lehetőségét, hogy a kintről visszatérő fogvatartottak bevigyék a vírust a börtön falain belülre, veszélyeztetve ezzel a többi fogvatartott és a dolgozók egészségét is. Ezért a már engedélyezett kérelmeket is felfüggesztették, ha indokolt, ezeket utólag pótolják. 

A járványügyi helyzet romlása esetén a hazai börtönök további intézkedésekre is felkészültek – írják. Már most folyamatos a felület- és eszközfertőtlenítés a börtönökben. A szükséges egészségügyi védőeszközöket és érintés nélküli digitális hőmérőket is beszereztek. 

Mint írják, a BVOP kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését. Rendszeresen felhívják a rabok és a dolgozók figyelmét a higiéniai szabályok betartására, és a napi többszöri kézmosás és kézfertőtlenítés lehetősége is is biztosított. 

A büntetésüket kezdő elítélteknek közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton kell átesniük, enélkül be sem mehetnek a börtönbe. Kiemelten figyelik emellett azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak. 

(forrás: MTI)

Rovatok