Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták a lex Dézsit, Győr polgármestere folytathatja kardiológusként is

2020. március 10., kedd 14:41

133 igen, 56 nem szavazattal kedden elfogadta az Országgyűlés a lex Dézsinek nevezett törvénymódosítót, aminek köszönhetően a Borkai Zsolt helyére lépő kardiológus, Dézsi Csaba Sándor egyszerre lehet Győr polgármestere és kardiológus is. A törvénymódosító kimondja: a háromezernél több lakosú települések főállású polgármesterei – az alapellátás kivételével – a jövőben létesíthetnek egészségügyi tevékenységre irányuló jogviszonyt. Vagyis: Dézsi Csaba Sándor folytathatja a munkáját kardiológusként is. 

Az erről szóló javaslatot kormánypárti képviselők, Gulyás Gergely, Böröcz László, Bajkai István és Nacsa Lőrinc terjesztették elő. A törvénymódosítás az önkormányzati képviselőkre és a képviselő-testületek bizottságainak nem képviselő tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is változtatott. Így a jövőben lehetnek az állam által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdálkodó szervezetek felügyelőbizottságának vagy ügyvezetésének tagjai.

Az MTI azt írja: rendezték továbbá azt a helyzetet, hogy – mint azt a részletes indoklásban írták – az önkormányzati választások után a listán mandátumot szerzett képviselők gyakran nem veszik át megbízólevelüket. „A kormánypártok álláspontja szerint az önkormányzat későbbi zavartalan működését veszélyeztetheti, a választói akarat csorbítását eredményezheti, ha képviselői hely üresedése esetén ők akkor sem válhatnak képviselővé, ha a listán már nem szerepel jelölt. Az ilyen esetek elkerülése érdekében lehetővé tették nekik a későbbi önkormányzati képviselővé válást.”

Lex, lex hátán

2010-ben szintén a győri polgármester, Borkai Zsolt miatt alkották meg a „lex Borkait". Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltották a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint a módosítás azonban 5 éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal 3 évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson, ahol újraválasztották győri polgármesterré.

Aztán tavaly megszavazták a „lex Rácz Zsófiát” is, ez tette lehetővé, hogy az egyetemista joghallgató, Rácz Zsófia az Emmi ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen. Előtte a törvény legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő. 

A fideszes Dézsi Csaba András 56,14 százalékkal, 23 932 szavazattal megnyerte a győri időközi polgármester-választást, ezzel a Fidesz megtartotta a várost Borkai botránya után is.

Rovatok