Index Vakbarát Hírportál

Péntekig el kell hagyniuk az egyetemi kollégiumokat a magyar hallgatóknak

2020. március 12., csütörtök 12:08

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt, ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást, írta ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), írja az MTI.

Az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet, és március 23. után távoktatás kezdődik meg.

A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket.

Az intézkedés valamivel több mint 14 ezer kollégistára vonatkozik Budapesten.

A kollégiumokat jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nem megoldott a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik. A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari, és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

Azt már korábban megírtuk, hogy a Műegyetem jelezte hallgatóinak, hogy a magyar állampolgárságú kollégistáknak március 15-ig ki el kell hagyniuk a diákszállót, és haza kell térniük. Külföldi kollégista hallgató továbbra is a kollégiumban maradhat, ha hazaköltözése jelenleg nem megoldható.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen eredetileg március 13-a, azaz péntek a kollégium elhagyásának határideje. Akinek nincs hova mennie, az méltányossági engedély alapján maradhat a diákszállón. Az ELTE kollégiumaiban azonban, minden bizonnyal a rendeltben is szereplő rektori méltányosságra hivatkozva a hétvégét még lehetővé teszik a kollégistáknak a kiköltözésre, és végső határidőként a hétfőt jelölték meg

Elvileg az ELTE kollégistáinak minden dolgukat el kell vinniük, üresen kell hagyniuk a szobákat, ám valószínűleg ez nem mindenkinek lesz kivitelezhető, így minden bizonnyal ki kell találniuk a kollégiumoknak valamit néhány dolog tárolására.

Ahogy majd valószínűleg arra is választ kell találniuk az egyszerre több kollégiumot üzemeltető intézményeknek, hogy a méltányossággal maradó kollégistákat összevonják-e egy épületbe, vagy nem.

Hallgatói Szakszervezet szolidáris lakhatást  szervez a kollégiumból kiköltöztetett hallgatóknak, azt kérik, jelentkezzen náluk az, aki egy szabad ágyat vagy kanapét fel tud ajánlani hallgatótársának, vagy bevállalja, hogy vigyázz a holmijaira.

Rovatok