Index Vakbarát Hírportál

A Budai Egészségközpont Királyhágó úti kórháza járványkórházzá alakul

2020. március 16., hétfő 15:09

A Budai Egészségközpont Kft. két tulajdonosának, a Bonafarm Rt.-nek és a Medikomp Kft.-nek döntését követően a kórházvezetés felajánlotta fekvőbeteg-kapacitását az operatív törzsnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezt tudomásul vette, és Müller Cecília országos tisztifőorvos segít majd nekik az átállásban – írják hivatalos közleményükben. 

A Budai Egészségközpont Kft. a járványügyi helyzet miatt fokozatosan szűkítette, majd vasárnap estére teljes egészében felfüggesztette magánrendeléseit, valamint az általa működtetett Országos Gerincgyógyászati Központ nem akut betegellátását. A közlemény szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) képviselőjével a kórházi felkészülést már áttekintették.

A következő napokban a BEK Királyhágó úti kórháza járványkórházzá alakul, a szükséges belső technikai átalakítások elvégzésével és az ápolószemélyzet gyorsított ütemű továbbképzésével. A járványügyi ellátásba a Központi Operatív Törzs által meghatározott rend szerint kapcsolódunk be

– írják. A felkészülés része többek között az, hogy beszereznek húsz, tartós lélegeztetésre alkalmas altatógépet.

Az Emmi közben megkezdte az önkéntes egészségügyi dolgozók toborzását. Ezt azzal indokolják, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat olyan beosztásba kellett áthelyezni, ahol nem találkozhatnak koronavírusos beteggel. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent döntések szerint a Mobil Járványkórház Létrehozásáért Felelős Akciócsoport is segíti majd a koronavírus elleni küzdelmet, ennek a csoportnak feladata a mobil járványkórház felállítása érdekében szükséges azonnali intézkedések végrehajtása. A napokban megnyílt a Kútvölgyi karanténkórház is.

Rovatok