Index Vakbarát Hírportál

Kedd éjjel átutazhatnak a románok és a bolgárok az osztrák–magyar határon

2020. március 17., kedd 13:00 | aznap frissítve

Több kilométeres sor áll Ausztriában a magyar határ előtt, éjfél óta ugyanis csak magyar állampolgárok (vagy Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők) léphetnek be Magyarországra. Az APA osztrák hírügynökség szerint kedden délelőtt 17 kilométeres sor állt a személyautósávban, a teherautóknál pedig 5 kilométeres volt a dugó.

A magyar rendőrség szerint 

20 kilométer hosszan áll az autósor a határ osztrák oldalán.

Ez igen érzékenyen érinti azt a rengeteg román és bolgár vendégmunkást, akik Németországból és Franciaországból indultak útnak hazafelé, írja az ORF honlapja. A nickelsdorfi határátkelőnél ugyanis feszült a hangulat az osztrák közmédia burgenlandi tudósítója szerint: „Fogyóban a vizük, fogyóban az élelmük, és miután már órák óta itt várakoznak, nem tudják, mitévők legyenek.” A Kurier szerint bár kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet, a hajnali órákban blokádot alkottak az átkelni nem tudó románok és bolgárok. Erről egyik olvasónk, az áruszállítással foglalkozó György is beszámolt:

Hajnali 3:20 óta itt vagyok, akkor állták el a románok a sávokat, és azóta áll a blokád. Azt mondják, ha őket nem engedik át, akkor senkit se.

Mint mondta, többször is próbált átjutni a magyar határon, de a blokád miatt nem jutott át. Ezután az osztrák oldalra próbált visszajutni, ekkor viszont attrocitások érték a románok felől. Rendőrt is hívott, de mivel már a két határ közötti zónában volt, nem tudtak mit tenni a hatóságok.

A helyzet feszült volt, és valóban többen maradtak élelem és víz nélkül. A körülbelül 3500 román és bolgár állampolgár mellett mindössze 8-10 magyar volt mellette, így a hivatalos tájékoztatás is románul folyt a hangosbeszélőn keresztül. Aggódott, hogy a két határ közötti tömegben többen is elkaphatták a koronavírus-fertőzést, ugyanis „egymásra köhögött mindenki”.

A délelőtti órákban a teherautókat leterelték az autópályáról egy kisebb határátkelő felé, amin keresztül zavartalanul folyhat tovább az áruforgalom – ahogyan azt írtuk korábbi cikkünkben. Azonban a személyautók előtt továbbra is zárva maradnak a határátkelők, ami tanácstalanul hagyta a Románia és Bulgária felé utazókat.

Az ORF cikke szerint viszont a GYSEV Raaberbahn vonatai még a menetrend szerint közlekednek, ezt eddig nem érintette a személyforgalom leállítása. Így a Sopronból munkaügyben Ausztriába ingázók továbbra is tudják használni azokat.

Frissítés 13:23: Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar–osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, írja az MTI. Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, a román külügyminiszter szerint ugyanis nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium szerint Szijjártó megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Frissítés 14:58: Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon – írja az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Szijjártó a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon bolgár és román kollégájával, ez alapján keddről szerdára virradó éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében. A részletekről a rendőrfőkapitányok is megállapodtak.

A külügyminiszter ezzel együtt elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, és arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében. Az osztrák hatóságoktól pedig Szijjártó azt kérte, tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.

(Borítókép: A hegyeshalmi határátkelő Ausztria felé 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. A román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár akik a határátkelőnél akadtak el. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok