Index Vakbarát Hírportál

Már 73 fertőzött van Magyarországon

2020. március 19., csütörtök 07:50

73-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A kormányzati információs honlapon közölt adatok szerint tegnap óta 15 új fertőződést regisztráltak. Összesen 2322 mintavétel történt. A fertőzöttek között 62 magyar állampolgár, 9 iráni, 1 brit, illetve 1 kazah személy van. Eddig 2-en gyógyultak meg a fertőzésből. 

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 2817 ember volt hatósági karanténban Magyarországon, és 5094 ellenőrzést hajtottak eddig végre. Az üzletek bezárását is ellenőrzik, eddig 7 ember kapott 350 ezer forintos büntetést. A belföldi közlekedést nem korlátozzák, zavartalan a külföldről érkező teherforgalom, ezért a lakosság ellátása nincs veszélyben.

Szerdán többpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében. Mint mondta, „húsba vágó döntéseket hoztak”. Ezek csak a kormány első, legsürgetőbb döntései, melyeket majd újabbak követnek, ígérte a miniszterelnök.

Az intézkedések között szerepel, hogy a magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját, a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.

(Borítókép: A Keleti-pályudvaron a MÁV a fertőzésveszély csökkentése érdekében kézfertőtlenít. Fotó: Huszti István / Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok