Index Vakbarát Hírportál

Minisztériumi dolgozók kérik Orbántól, engedje nekik is a home office-t

2020. március 20., péntek 14:47

Miközben a kormány egy rendelettel lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy rendkívüli otthoni munkavégzést rendeljenek el, saját munkaadói hatáskörében nem támogatja ugyanezt több közigazgatási szakszervezet szerint. A külügy és az Emmi mellett a KSH dolgozói is a kormányhoz fordultak.

A közigazgatásban dolgozók több szakszervezete közös nyilatkozatban fordul Orbán Viktorhoz a koronavírus-járvány miatti munkavégzéssel kapcsolatban. Mint az Indexhez is eljutott közleményükben írták, aggódnak, amiért nincs egyértelmű munkáltatói támogatás a koronavírus-járvány intézményi szintű kezelésében. 

A közleményt aláírta a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és tagszervezetei:

Ezek a szakszervezetek több ezer közigazgatási dolgozó érdekképviseletét végzik. 

A levélben felidézték, hogy az országos tisztifőorvos tájékoztatóiból tudják, hogy közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés, a hivatalos ajánlások pedig arról szólnak, hogy minimalizálni kell a találkozások számát, valamint megfelelő védőfelszereléseket kell használni.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma már március 16-án levelében arra kérte Orbán Viktort, hogy „a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete szintén levélben kérte a kormányfőt, hogy „az állami és az önkormányzati közigazgatásban és kiemelten a szociális területen dolgozók járványügyi biztonságáért a kormányzat – úgy is, mint munkáltató – külön intézkedéseket érvényesítsen”.

Míg a kormány március 18-i rendeletében lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy rendkívüli otthoni munkavégzést rendeljenek el, saját munkaadói hatáskörében nem támogatja ugyanezt. Azt tapasztaljuk, hogy az egyes intézmények igyekeznek saját hatáskörükben eljárni, és a lehetőségekhez mérten, a munka folyamatosságának szükségességét szem előtt tartva, biztosítani munkavállalóik számára az otthoni munkavégzés lehetőségét. Azonban mindez nem elegendő, ha a kormány ezt a célt hivatalosan nem támogatja

– írták a közös nyilatkozatban.  

A közigazgatási dolgozók arra kérik a kormányt, hogy „a hatályos jogszabályokban biztosított lehetőséggel élve, az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, engedélyezze a közszféra dolgozóinak lehető legszélesebb köre számára az otthoni munkavégzést és távmunkát, különös tekintettel a kisgyermeket nevelő, krónikus betegségben szenvedő, valamint a hatvan év feletti kollégákra”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormány védőeszközökkel és minden lehetséges eszközzel támogassa kiemelten azokat a munkatársakat, akik számára nem megoldható az otthoni munkavégzés. „Beleértve a szociális ágazatban dolgozókat is, akik nap mint nap rászoruló gyermekekről, idős emberekről, hajléktalanokról, fogyatékkal élőkről gondoskodnak!”

Fejetlenség és felháborodás

Napok óta lehet hallani arról, hogy a járvány miatt fejetlenség uralkodik a közigazgatás egyes részein. A Népszava szerdán arról írt, hogy „a kormányzati igazgatás központi szintjén nincs egységes szabályozás, a belső utasítások pedig naponta változnak”. A lap szerint 

egyes hivatalok először hazaengedték alkalmazottaik nagy részét, majd mégis visszarendelték őket.

Ilyen információ hozzánk is eljutott több közigazgatási szervezettől. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint több tárcánál akkora a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják „a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat”.

Hogy feszültségek vannak központi közigazgatás legfelsőbb szintjén is, arra példa Magyar Levente külügyi dolgozóknak szóló belső levele, amely a napokban jelent meg az Indexen. A levél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tapasztalható, „már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulatról” árulkodik, a miniszterhelyettes kiosztotta a tárca főosztályvezetőit és nagyköveteit is, ha a koronavírus miatt nem dolgoznak rendes ügymenetben.

(Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium a II. kerületi Bem téren. Fotó: Róka László / MTI)

Ezt nézze meg, ha a legfontosabb dolgokat tudni akarja a koronavírusról
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok