Index Vakbarát Hírportál

Országos tisztifőorvos: Nem zárjuk be az időseket

2020. március 20., péntek 16:03

Pénteken először tartott újságírók nélkül online tájékoztatást az operatív törzs, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos, Lakatos Tibor ezredes és Ruszin Romulusz dandártábornok beszélt. Az újságíróknak a kérdéseket két órával a délutáni sajtótájékoztató előtt kellett elküldeni az operatív törzsnek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 85 főre emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma, ketten pedig elhunytak. Egy 68 éves és egy 78 éves férfi halt meg, ők több, másfajta krónikus betegségben is szenvedtek. Müller újra hangsúlyozta: az idősek, 65 év felettiek 

maradjanak otthonukban!

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak azokra a fiatalokra, akik immunhiányos vagy krónikus megbetegedésben szenvednek. Mint mondta, a fiatalok is elkapják a betegséget, de ők általában néhány nap alatt túl lehetnek rajta. Házi karantén esetében pedig az érintetteknek kötelező otthon maradni. 

Ismét kérte, hogy

Ferihegyen 42-en vesztegelnek

Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, hogy a Magyarországra belépő forgalomban a határokon már nincsenek komolyabb fennakadások. 35 kilométer hosszú kocsisor torlódott fel viszont Csanádpalotánál. Itt a rendőrök vizet osztanak a várakozóknak.

A BUDAPESTI LISZT FERENC REPTÉREN JELENLEG 42-EN VÁRAKOZNAK.

Ők arra várnak, hogy tranzitutasként elhagyhassák az országot, vagy egyedi engedély esetén beléphessenek Magyarországra. A körülmények elviselése érdekében ágyakat, számítógépeket kaptak. 

Jelenleg 3506-an vannak hatósági házi karanténban, de sok a szabálytalankodó, mondta az ezredes. 13 ezernél többször ellenőrizték, 69 esetben szabálytalanságot állapítottak meg. 58 esetben pedig szabálysértési feljelentést is tettek.  Az üzletek bezárásával kapcsolatban elmondta, ott is folyamatosan ellenőriznek a rendőrök, 3 főt figyelmeztettek, 7-szer figyelmeztettek, illetve 9 alkalommal feljelentést is tettek a rendőrök.

Egyre több a visszaélés is, Somogy megyében elfogtak egy nőt, aki az ÁNTSZ munkatársának kiadva magát több millió forintot akart kicsikarni azért, hogy koronavírussal kapcsolatos fertőtlenítést végezzen. A rendőrség március 19-ig összesen 47 eljárást indított és 22 gyanúsítottat hallgatott ki. 

A honvédség is beszáll

Mától 71 létfontosságú vállaltnál megkezdődött a honvédelmi törzsek működése is. Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, hogy péntektől azokban a helyőrségekben, ahol állandó laktanyák vannak, találkozhatunk katonákkal is, akik a rendőrség munkáját is segítik az utcán és a határvédelemben egyaránt. 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ezután közölte, hogy több száz kérdés érkezett az újságíróktól, melyeket tipizáltak. A kérdéseket ő tette fel az operatív törzs tagjainak. Többen érdeklődtek az elhunyt betegekről, akikről Müller Cecília csak annyit közölt, hogy mindhárman férfiak, más betegségekben is szenvedtek, és mindhárman 65 év felettiek.

Az Index is több kérdést küldött az operatív törzsnek, többek között szerettük volna megtudni, hogy miért nem tesztelik annak a 13 éves diáknak az osztálytársait és tanárait, akiről a héten derült ki, hogy koronavírusos, de erre a sajtótájékoztatón és egyelőre írásban sem kaptunk választ.

Koronavírus: az operatív törzs első virtuális tájékoztatója

Ezeket kérdezte az Index

(Borítókép: Az operatív törzs mai virtuális sajtótájékoztatója. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok