Index Vakbarát Hírportál

Schiffer: Alaptörvény-ellenesen korlátozná a véleményszabadságot a kormány

2020. március 21., szombat 13:06

„Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítja, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - idézte fel Schiffer András ügyvéd a kormány veszélyhezet meghosszabbításáról szóló egyik elemét. 

Az LMP alapítója és egykori elnöke szerint "a védekezést akadályozó, vagy meghiúsító rémhírterjesztés szigorú üldözése természetesen helyes, sőt, kifejezetten szükséges", bár ez leginkább csak pontosítása az eddigi szabályozásnak.

A védekezés eredményességéről viszont csak a történelem tud ítéletet alkotni, bíróság aligha. A véleményszabadság világos normatartalom nélküli büntetőjogi korlátozása még veszélyhelyzetben is Alaptörvény-ellenes

- írta Schiffer a Facebookon

Az indoklás szerint a szigorú fellépésre azért van szükség, mert a járvány az ország bármely területén tömegesen felbukkanhat, ezért a "társadalom tömegei érzékenyebbek a vele kapcsolatos zavar és nyugtalanság keltésére alkalmas téves információkra." Még akkor is igaz ez a javaslat szerint, ha a járvány megjelenése térben és időben még pontosabban nem konkretizálható.

A Btk. módosítását azzal indokolja a javaslat szövege, hogy a jelenlegi járványhelyzet elmúltával is fennmaradjon a különleges jogrendek idejére fennálló, a köznyugalmat illető fokozottabb védelem. A fokozott büntetőjogi védelmet szerintük az követeli meg, hogy a járvány elleni védekezés a teljes társadalmat érinti - írtuk korábbi cikkünkben

Rovatok