Index Vakbarát Hírportál

Szájmaszk nélkül senki nem mehet postára, boltba, patikába Velencén

2020. március 25., szerda 17:30 | aznap frissítve

A 444.hu vette észre, hogy Gerhard Ákos, Velence polgármestere Facebook-bejegyzésben jelentett be szerdán, hogy kötelezővé teszi a szájmaszk viselését „a lakosság ellátását szolgáló üzletekben, intézményekben”, azaz az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, drogériákban és postákon. Szájmaszk nélkül senki sem léphet be az említett üzletekbe, intézményekbe, az intézkedés visszavonásig lesz érvényben. 

Ezzel párhuzamosan a szomszédos Gárdonyban néhány órával korábban az egyik patika Facebook-oldalára írta ki, hogy munkatársuk koronavírusos lett, a további fertőzések elkerülése miatt bezárnak. 

Más településeken részleges kijárási tilalom bevezetésével próbálnak védekezni a vírus terjedése ellen. Az elmúlt napokban például a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását a polgármesterek. A Miniszterelnökség szerdai közlése alapján azonban hasonló korlátozást kizárólag a kormány jogosult meghozni, a polgármestereknek erre nincs jogalapjuk. 

A jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el

– írták. Kérdés, a szájmaszk előírása jogszerűnek számít-e.

Rovatok