Index Vakbarát Hírportál

Orbán: 500 ezer forint pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

2020. április 3., péntek 07:49

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjúját adta a Kossuth rádiónak, ahol téma volt a koronavírussal szembeni védekezés, illetve a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos uniós kritikák is.

A kormányfő elmondta, hogy most még az elején vagyunk a koronavírus-járványnak,

„az egészségügyet próbára tevő nagy roham előttünk áll, erre készülünk most föl.”

Itt egy baj, ez a vírus, és a bajt az ember fel akarja számolni, a vírust is el akarja pusztítani, de mivel nincs vakcinánk, nem tudjuk megtenni, mondta, ezért két dolgot teszünk: lassítjuk a vírus terjedését, ez pedig a találkozások minimálisra szorításával lehetséges, illetve harcolnunk kell minden ember életéért.

A kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, dönteni kell arról, fenntartjuk-e, és ha igen, milyen formában, mondta a miniszterelnök. Erről szerdán szeretne döntést hozni. „Ha a kényszer rávisz, megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes” – fogalmazott.

Orbán szerint jelenleg mindenki fél, egy ismeretlen ellenséggel állunk szemben. Ráadásul két vírussal küzdünk: a koronavírus mellett a félelemvírussal is.

Bátor mindenki lehet, de vannak olyan csoportok, amelyeknek ez kötelessége, állapotbeli kötelesség ez, „én leginkább ilyen emberekkel dolgozom”, mondta.

Első helyen várjuk ezt a papoktól (...) második helyen vannak az államvezetők, akiknek nehéz döntéseket kell hozni, a harmadik helyen a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelmiek, az egyenruhások vannak (...) aztán vannak az orvosok.

„Azt remélem, hogy húsvétkor mindenki összerendezi magát, tudja, mi a dolga” – mondta Orbán. Megpróbálunk berendezkedni arra az időszakra, ami a vakcina kifejlesztéséig tart, tette hozzá.

Az uniós kritikákkal kapcsolatban Orbán elmondta, hogyan készül Magyarország a vírusra, illetve annak következményeire,

„Most az a kérdés, mivel foglalkozik Brüsszel? Az Velünk foglalkozik. Pedig a vírussal kellene, meg a betegséggel.”

„Én nem tudom, milyen emberek ülnek ott”, mondta Orbán, és hozzátette, "nekünk minden magyar ember elvesztése fáj". Az emberek megmentése pedig összefogással érhető el: minél jobban összefogunk, annál több emberéletet tudunk megmenteni, de „ott valami más divat van”, jegyezte meg.

„Brüsszelben ülnek valami buborékban, és osztják az észt, Ahelyett, hogy mentenék az életet.”

A kormányfő később bejelentette, hogy 

500 ezer forintnyi pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók még ebben az évben,

a részletekkel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentkezik majd szombaton, bemutatja a járványügyi alapot.

A parlament kiiktatásáról szóló kritikákra Orbán elmondta, ezek hamis állítások, „a parlament gőzerővel dolgozik”. „Nem csak a járványügyi dolgokkal foglalkozunk, közben zajlik a normális életünk is, a törvényalkotásnak dolgoznia kell” – fogalmazott.

Vannak Magyarországnak ellenfelei, akik fenik a fogukat az országra, szeretnék kifosztani, ennek a hálózatnak az élén Soros György áll

– mondta Orbán, majd hozzátette, hogy most azonban nem ezzel kell foglalkozni.

Szerinte minden magyar embernek és az országnak is vannak céljai, és azokat nem kell feladni, csak a megváltozott körülmények között más eszközöket kell alkalmazni azok eléréséhez. Elmondta: nem szeretne visszatérni a segélyalapú gazdaságra, „a segély alamizsna, leépülés és függőség, kuncsorgó élet”, míg a munkaalapú gazdaság végén „függetlenség és büszke élet van”.

Hozzátette, kedden négypontos gazdasági csomagot mutatnak be, amelynek első két fejezete a munkahelyek megőrzéséről és új munkahelyek teremtéséről szól.

„Annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus elpusztít”

– fogalmazott. „Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott” – mondta Orbán.

Orbán beszélt egy úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervről is, ami azt tartalmazza, hogyan kell majd a védekezéshez, a helyzet kezeléséhez kapcsolód erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a fertőzés. Az egészségügyi dolgozókkal például központilag lehet gazdálkodni, vezényelhetőek lesznek. 

Elmondta még, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni –, és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak –, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű. Ezen túl 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve. „Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára" – mondta.

Rovatok