Index Vakbarát Hírportál

Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben

2020. április 7., kedd 08:25

Válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be az I. kerületben, jelentette be V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester hétfő délután a Facebookon.

100 ezer forintra egészítik ki a kerületi a rászorulók jövedelmét a következő három hónapban. Ezt a gyermeküket egyedül nevelők vehetik igénybe, valamint a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók, akiknek megszűntek a bevételi lehetőségeik, a minimálnyugdíjasok, illetve azok a gyermekesek, akiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget.

Három hónapos fizetési moratóriumot ad az önkormányzat a lakás- és üzletbérlőinknek, amennyiben erre igényt tartanak. Azoknak a vállalkozóknak pedig, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak csak fel.

V. Naszályi elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban kríziscsoportot hoznak létre, amely gyorsított ügyintézéssel kezeli az eseti települési támogatásra vonatkozó kérelmeket. A települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra. 15 ezer forintra emelik ezenfelül a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

Egy darab ingyenes, mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak minden háztartásnak. A maszkot az önkormányzattól lehet kérni, és önkéntesek juttatják el a kerületi lakóknak.

Rovatok