Index Vakbarát Hírportál

A Honvédség fertőtleníti a Pesti úti idősotthont

2020. április 12., vasárnap 11:07

A Magyar Honvédség vasárnap fertőtleníti a Pesti Úti Idősek Otthonát, ahol a legfrissebb adatok szerint 

198 igazolt koronavírus-fertőzött és 8 halott van.

A Vegyvédelmi Zászlóalj katonái teljes védőfelszerelésbe öltözve láttak neki az otthon fertőtlenítésének, amiről fotókat is megosztottak:

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján derült ki, hogy száznál is több embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje az otthonban. Bár nem a Pesti úti otthon az első, ahol megjelent a vírus, erről az esetről a korábbiaknál aktívabban kommunikál az operatív törzs, a kormány és Orbán Viktor pedig egyértelműen az otthon fenntartójának, a Karácsony Gergely által vezetett fővárosnak a felelősségét hangsúlyozza. Karácsony Gergely azonban az Indexnek pár napja azt nyilatkozta, nem a főváros részéről történt mulasztás.

A főpolgármester azt mondta: félreértés, hogy a védőfelszerelést a fenntartónak kellene biztosítania, ez ugyanis a járási hivatalok dolga. A főváros állítása szerint ennek ellenére "nem dőlt hátra", a fővárosi idősotthonokban használt védőfelszerelések elsöprő többségét eddig ők biztosították. "Örültünk volna, ha jöttek volna segíteni, ez kétségtelen"- válaszolta Karácsony Gergely arra, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken azt állította: a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak.

A főpolgármester ugyanakkor több jegyzőkönyvvel is igazolni tudja, hogy a helyi védelmi bizottság megbízásából a főváros kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya ellenőrizte a fővárosi fenntartású idősotthonokat, és semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel.  Az esetről és reakciókról itt olvashat bővebben.

Rovatok