Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki polgármesterek nyílt levélben kérik Orbánt, rendeljen el szűrést az összes idősotthonban

2020. április 14., kedd 18:36 | aznap frissítve

Nyílt levélben kéri Orbán Viktort egy sor város és fővárosi kerület ellenzéki színekben megválasztott vezetője, hogy

haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését, és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is.

Karácsony Gergelytől Janiczak Dávidon át Baranyi Krisztináig összesen 42 önkormányzati vezetőt az késztette levélírásra, hogy országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset van, és ezek „világosan mutatják“, hogy a

a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok »felesleges költségnek« minősítése emberéletekbe kerülhet. (...) Féltjük az időseinket és a dolgozóinkat, nem engedhetjük, hogy hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyeztesse egészségüket, életüket. Nincs több türelem! Kezdjék meg a tesztelést most!

És kifogásolják, hogy a kormány szervei „a törvényben rögzített és az emberéletek megóvásához szükséges feladataikat jelenleg nem látják el“.

Ezért a nyílt levél aláírói követelik, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak beteget negatív teszt nélkül, és – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – a kormányhivatalok a járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

Először a Pesti úti idősek otthonában bukkantak koronavírusos fertőzöttre; Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján már 204 regisztrált fertőzöttet azonosítottak, és 10-en meghaltak. A felelősség kérdésében a kormány és a főváros között komoly politikai vita robbant ki, egyébként az idősotthonban nem találtak szabálytalanságot. Azóta egyébként zuglói, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által üzemeltetett otthonban, egy dunakeszi, illetve egy borsodnádasdi intézményben is megjelent a koronavírus.

Rovatok