Index Vakbarát Hírportál

Agyonverni is alig bírták a lopott sertést, elcipelni meg végképp nem

2020. április 15., szerda 09:01

Vádat emeltek két, büntetett előéletű, alig 18 éves fiatal ellen, akik elloptak egy sertést a Heves megyei Átányon - mint a történetből kiderül, számukra is teljesen feleslegesen.

A két vádlott egy január végi napon, jóval sötétedés után, elment a faluban lakó egyik gazda házához, hogy azért „onnan eltulajdonítsanak egy élő sertést. A két elkövető belopódzott az udvarra, ahol a melléképületben magukhoz vettek egy ásót és egy kaparóvasat, melyekkel kihajtották a disznóólból az általuk kiszemelt, körülbelül 80 kg-os jószágot” - írta közleményében a Heves Megyei Főügyészség.

A cél az volt, hogy hazatereljék magukhoz az állatot, „de körülbelül 30 méter megtétele után a rémült állat beszaladt az út menti árokba, ahonnan a két vádlott heves noszogatása ellenére sem volt hajlandó kijönni. A vádlottak ezért egy idő után úgy döntöttek, hogy inkább agyonütik, és úgy viszik majd haza.”

A terv többszörösen meghaladta a két tolvaj erejét: először az kezdte ütlegelni az állat fejét az ásóval és kaparóvassal, de belefáradt. Aztán társa vette át a szerepet, végül felváltva próbáltak végezni a szegény állattal. Végül, 23 ütéssel gyakorlatilag összetörték az állat koponyáját.

Ezután viszont a 80 kilós tetemet ketten sem bírták hazacipelni. Végül otthagyták az árokparton.

 „A Hevesi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével és - ezzel halmazatban - kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja a két elkövetőt, akik közül az egyik azonos azzal a személlyel, aki ellen az Egri Járási Ügyészség nemrégiben azért emelt vádat, mert társaival agarakkal orvvadászott őzsutára az Átány környéki erdőkben.”

Az ügyészség mindkét vádlott esetében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint a pártfogó felügyeletük elrendelésére tett indítványt.

Rovatok