Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt szerint is felesleges, káros lépés volt Cserháti leváltása

2020. április 20., hétfő 10:48

Cserháti Péter leváltása a Rehabilitációs Intézet éléről megmagyarázhatatlan, egyszersmind mélységesen felesleges és káros lépés volt

– fogalmazott Bayer Zsolt kormánypárti publicista a Hír TV Bayer show című műsorában, ahol Balog Zoltán miniszterelnöki biztost, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi miniszterét kérdezte. 

Balog szerint „javíthatatlanul bátor” volt a műsorvezető, hogy fel merte tenni ezt a kérdést. Mint fogalmazott, ő „a kormányzati szolidaritás nevében” nem bírálhatja utódja, Kásler Miklós munkáját. Ettől függetlenül azért szólalt meg korábban is, mert úgy érezte, hogy az Emmi közleménye sértette Cserháti emberi méltóságát és hitelességét.

Hozzátette: „Nagyon fontosnak tartom, amit péntek reggel a miniszterelnök úr is elmondott az interjújában, hogy ilyenkor az operatív törzs, az egészségügyi kormányzat nem kéréseket fogalmaz meg, hanem parancsokat, utasításokat ad.

Ilyenkor, ha valaki úgy érzi, hogy az a parancs az nem jó, akkor neki ezt jeleznie kell, és egyébként pedig végre kell hajtania.

Cserháti Pétert április 12-én, húsvétvasárnap menesztette Kásler Miklós, aki döntését azzal indokolta, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.

Április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tenni az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), ám a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató az Emmi közleménye szerint. Az OORI dolgozói szerint ez nem igaz, az intézményben április 15-re felszabadították a kért mennyiségű ágyat.

Húsvéthétfőn Cserhátit kollégái tapssal és énekléssel búcsúztatták, és nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz és Pintér Sándorhoz, hogy bírálják felül Kásler döntését, „az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését”.

Leváltása másnapján Balog Zoltán is támogatásáról biztosította Cserhátit.

Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára

– fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Az OORI és a kormány között kialakult helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, Cserháti Péter pályafutását pedig itt foglaltuk össze.

Rovatok