Index Vakbarát Hírportál

Maruzsa lemondását követelik a szakszervezetek

2020. április 20., hétfő 11:29

Közös közleményben ítéli el több szakszervezet Maruzsa Zoltán szombati kijelentését, amelyben az államtitkár egy szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét.

Javaslom nekik, fontolják meg, hogy módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, sokkal jobban lefedné a tevékenységüket

– fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a köztévében, miután a szakszervezet koordinált szabadságkivételt javasolt a tanároknak az érettségi napjaira.

Hétfőn kiadott közleményükben azt írják, nem megengedhető, hogy a tanárok és diákok érdekeit védő szakszervezetet egy szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlítsa bárki. 

Az EVDSZ, MKKSZ, PDSZ és TBDSZ szakszervezeti szövetségének nevében követeljük Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyilvános bocsánatkérését. Amennyiben erre nem hajlandó, követeljük azonnali lemondását!

A kormány múlt szerdán döntött arról, hogy május 4-én csak írásbeli vizsgákkal, de lebonyolítják a tavaszi érettségiket. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteken ismertette az elképzeléseik szerinti részleteket.

A Pedagógusok Szakszervezete a kezdetektől fogva tiltakozott az érettségi lebonyolítása ellen a járvány miatt. Arra kérték a tanárokat, hogy vegyenek ki szabadságot az érettségi napjaira, így érvénytelenné lehetne tenni a vizsgát. „A kormányt így közösen rá tudjuk kényszeríteni arra, hogy mindenki számára egységesen egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát. 

Csak így biztosítható az egészség védelme mellett az esélyegyenlőség, és az egységes továbbtanulási lehetőség diákjaink számára

– fogalmaztak korábban. 

Az Emmi szombaton közleményben reagált a PDSZ felhívására. Megdöbbentőnek nevezték, hogy a „balliberális elkötelezettségű” PDSZ a járvány közepette is politikai akciókat űz, és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat. Mint fogalmaztak,

a PDSZ az érettségiző fiatalok jövőjével is képes játszani politikai okokból.

Rovatok