Index Vakbarát Hírportál

Závecz: A Fidesz nőtt a koronavírus alatt, bár a többség nem elégedett

2020. április 22., szerda 16:09

3-4 százalékponttal nőtt a Fidesz népszerűsége a koronavírus alatt, ami kevesebb, mint a német vagy az olasz kormánypártok erősödése, viszont több, mint ami a kormány eddigi munkájának társadalmi megítéléséből következne - derült ki a Szociális Demokráciáért Intézet megrendelésére a Závecz Research által április 14-19 között készített reprezentatív, 1500 fő véleményén alapuló, a koronavírus miatt személyes megkeresés híján telefonon és internetes kikérdezéssel lebonyolított felmérésből.

Nem mindenki örül a 13. havi nyugdíjnak

Bár az emelések, a támogatás növelése általánosan elvárt intézkedés, ez alól kivétel a 13. havi - valójában csak fokozatosan bevezetendő – nyugdíj, amit a fentiekhez képest jóval kevesebben, a megkérdezettek 58 százaléka támogat. Még kevésbé népszerű egy másik népszerűnek gondolt intézkedés:

alig többen, mint a válaszadók fele, értenek egyet azzal, hogy nyelvvizsga nélkül lehessen megszerezni a diplomát.

Az ellenzéki emelési javaslatok népszerűek

Több olyan javaslatról is megkérdezték az embereket, amelyeket az ellenzék javasolt, de a kormány nem valósított meg - más kérdés, hogy ezek a költségvetési hiány növekedésével járnának, az elemzés nem tér ki rá, hogy az államadósság növelését is támogatnák-e a ávlaszadók az intézkedések megvalósítása érdekében. Mindenesetre 

Vagy emlékszik, hogy ki javasolta, vagy nem

Az emberek nagyjából fele nem tudja meghatározni, hogy melyik politikai erő javasolta a gazdasági jellegű intézkedéseket - állapította meg a felmérés, ami harmadik kétharmad ismeretében meglepő.

Még váratlanabb, hogy „egyetlen eset kivételével alapvetően ellenzéki javaslatnak tartják a jelen helyzetben fentebb nagyon hasznosnak minősített elképzeléseket, és az ellenzéki pártok közül döntően az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak tulajdonítják azokat.”.

Egyedül a Kurzarbeit magyar verzióját tudja be a választók döntő többsége a kormány javaslatának, amely szerint a rövidített munkaidőben alkalmazottaknak 3 hónapra a rövidítés miatt kieső bérének 70 százalékát kaphatják meg, a költségvetés részbeni hozzájárulásával.

A társadalom 90%-a támogatja a szupergazdagok, milliárdosok, a multik és a bankok, valamint a magyar nagyvállalatok jelentős szerepvállalását a válság terheinek viselésében.

Nem népszerű az önkormányzatok lebénítása

A többség nem helyesli a gépjárműadó elvételét az önkormányzatoktól. A kormány rendeletben vonta el az önkormányzatoktól ezt az adónemet, emellett megfosztva őket a parkolási bevételtől, miután a kormány ingyenessé tette parkolást a vészhelyzet idejére. Helyenként az utolsó érdemi helyi bevétel, az iparűzési adó megvonását is elérte a kormány, ez történt Gödön.

A közvélemény a közepesnél kicsivel jobbra értékeli az  egészségügyi és gazdasági válság kormányzati kezelését.

Ezzel együtt is nőtt a kormány népszerűsége, 3-4 százalékponttal. A Fidesz a választani tudók körében 53 százalékon áll, a második a DK 15 százalékkal, a harmadik az MSZP és a Jobbik 9-9 százalékkal, közel van hozzájuk és Momentum 8 százaléka is. A paramenti ötszázalékos küszöböt más nem lépi át, sőt, a közelében sincs: az LMP 3, a Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 százalékon áll.

Rovatok