Index Vakbarát Hírportál

Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan a nácizás Deutsch Tamásék szerint

2020. április 23., csütörtök 13:42

Magyar EP-képviselők azt követelik Donald Tusktól, hogy kérjen bocsánatot, amiért „gyakorlatilag nácinak nevezte a magyar miniszterelnököt”. Az Európai Néppárt elnökének címzett és a Facebookon közzétett nyílt levelet két fideszes, Deutsch Tamás és Hidvégi Balázs, illetve egy KDNP-s képviselő, Hölvényi György jegyzi.

A magyar képviselők azt írják: „megdöbbenéssel értesültek” Tusk egy héttel ezelőtti, a Spiegelnek adott interjújáról, és felháborítónak tartják, sőt „kategorikusan visszautasítják” azt, hogy a lengyel politikus Carl Schmitt-tel állította párhuzamba Orbán Viktort.

Az eset előzménye, hogy az Orbán Viktorral feszült viszonyban lévő volt lengyel miniszterelnök, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az elnöke a magyar koronavírus-törvény elfogadása után élesen bírálta a jogszabályt, a korábbiaknál is határozottabban szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból, majd azt írta, hogy Carl Schmitt is nagyon büszke lenne Orbán Viktorra (Schmitt tekintélyes konzervatív jogtudós volt, aki 1933-ban csatlakozott a nácikhoz).

Deutschék szerint szégyenletes mindenféle alap nélkül nácinak nevezni egy politikai ellenfelet, mert ez a náci terror milliónyi „zsidó és nem zsidó” áldozatának emlékét is meggyalázza.

Arra a nyílt levél nem tér ki, hogy mi a véleménye a Fidesz és a KDNP EP-képviselőinek arról, hogy a magyar kormánymédia Tusk interjúját követően visszanácizott

A kormányközeli Pesti Srácokon múlt hétvégén jelent meg egy cikk „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” címmel. A cikket többen is átvették, köztük a közmédia híradója is. Csakhogy azóta kiderült, a fotó, amellyel az igazolták, hogy Józef Tusk náci volt, hamis, ráadásul egy olyan oldalról származott, amely nagyjából a napiszar lengyel változatának felel meg.

Csütörtökön az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Fakt is bocsánatkérésre szólított fel. Szerintük viszont Tusktól kellene bocsánatot kérni, amiért több magyar médium lenácizta a volt lengyel miniszterelnököt. 

Rovatok