Index Vakbarát Hírportál

Orvosi kamara: Az ország orvosai nem katonák, nem parancsokat teljesítenek

2020. április 24., péntek 17:22 | aznap frissítve

A Magyar Orvosi Kamara több „korrekciós lépésre” tett javaslatot az operatív törzsnek a koronavírus-járvány következő szakasznak kezeléséhez. A MOK honlapján megjelent, Kincses Gyula kamarai elnök által aláírt levél üdvözli a kormány eddigi intézkedéseit a járvány megfékezésére. A kamara szerint sikeresnek tarthatók a rendészeti intézkedések, amelyekkel megakadályozták a járvány robbanásszerű terjedését. A testület úgy látja, a nemzetközi példákat követve

a korlátozások később már óvatosan lazíthatók lesznek, de csak széles körű, intenzív tesztelés és a kontaktszemélyek alapos felderítése és izolációja mellett.

A kamara szerint ugyanakkor a járvány egészségügyi, szakmai intézkedéseinél átláthatóságra, korrekt adatokra és azon nyugvó megfontolt szakmai döntéshozatalra van szükség. A MOK szerint nagyszámú, súlyos állapotú beteg intenzív osztályos ellátásához önmagában az ellátórendszer átalakítása, valamint a lélegeztetőgépek számának emelése nem elegendő. Sok más eszközre és sok – több tízezer – szakemberre is szükség lenne, amelyek és akik kiállítására a jelenlegi magyar egészségügyi ellátórendszer nem képes.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatai az operatív törzsnek: 

Nemrég konfliktusba került egymással a Magyar Orvosi Kamara és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter. A MOK ugyanis azt kérte, hogy ad hoc miniszteri utasítások helyett átláthatóan kommunikáljanak a járványhelyzet miatti átalakításokról. A kamara kifogásolta, hogy nem látnak megalapozott terveket, és a szakmailag indokolatlannak látott, rövid határidejű átszervezések főként a kórházi ágyak kiürítése komoly orvosetikai és lelkiismereti problémákhoz vezettek.Kásler Miklós azzal válaszolt, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) összemossa a politizálást a szakmai kérdésekkel, és bizonytalanságkeltéssel vádolta a szervezetet.

(Borítókép: Dr. Lénárd Rita és Dr. Kincses Gyula a MOK márciusi sajtótájékoztatóján. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok