Index Vakbarát Hírportál

DNS-t is vehetnének a jövőben a rendőrök a vétlen nyomszennyezés kizárására

2020. április 29., szerda 14:12

Egy benyújtott törvénymódosítás szerint a jövőben nem csak ujjlenyomatot (vagy helyesebben ujj-és tenyérnyomot), hanem DNS-t is vehet majd a rendőrség annak érdekében, hogy kizárhassa a nyomszennyezést. Ez így elég furán hangzik, de egy konkrét példával bemutatjuk, miről van szó: 

Tibi lakásába betörnek. A helyszínelő rendőrök rögzítenek egy csomó nyomot. Megkérik Tibit és mindazokat, akiknek közük van az ingatlanhoz, hogy hadd vegyék le az ujjlenyomatukat (valójában ujjnyomaikat), mert akkor így a rögzített nyomok közül ki tudják szűrni Tibi és a többi családtag vagy a lakásban élő, esetleg ott dolgozó (pl. takarító) ujjnyomait. Persze Tibi és a többiek ez ellen tiltakozhatnak is, de miért is tiltakoznának, hiszen nekik is érdekük, hogy a betörőt kézre kerítsék és ezzel segítsék a nyomozást. De eddig a mintát nem nyilvántartási céllal vették, csak az adott ügyben használta a szakértő a DNS-vizsgálat során.

A törvénymódosítás alapján ezekből a mintákból ún. eliminációs nyilvántartást fognak vezetni. 

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Tibiék ez ellen is tiltakozhatnak majd, akárcsak eddig az ujjlenyomatuk rögzítése ellen, tehát a módosítás lényege az, hogy ezúttal a DNS-re is kiterjed majd ez a lehetőség. 

 

Rovatok