Index Vakbarát Hírportál

Sokkal kevesebb a bűncselekmény itthon a járvány óta

2020. május 5., kedd 12:50 | aznap frissítve

A rendőrség honlapjáról elérhető egy interaktív bűnügyi térkép, amely nem olyan régen újult meg egy Európai Unió által támogatott projekt részeként. Itt nem a rendőrségi statisztikában megszokott módon (azaz időben eltolva, a tényleges elkövetés helyett a regisztrálás időpontját figyelembe véve) tüntetik fel a bűncselekményeket, hanem

ez a térkép sokkal naprakészebb adatokból dolgozik, ezért éppen zajló folyamatokat is lehet követni a segítségével.

„A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel” – írta az adatok forrásáról tavaly a térképtár megújulásáról szóló rendőrségi közlemény. Kipróbáltuk egy konkrét példán: a március 8-án elkövetett garázdaságot, amiről kis hírben beszámoltak a police.hu-n, március 8-i dátummal ezen a térképen is megtalálni.

A bűnügyi térkép harmincnapos késleltetéssel dolgozik: választhatóan vagy harminc- vagy hatvannapos időszak bűncselekményszámait tudja mutatni, harminc nap eltolással. Tehát a cikk írásának idején, április 30-án például a március 1. és március 31. közti időszak számaira lehet rákeresni.

A koronavírus-járvány alatt a térképen jól követhető, hogyan csökkennek az éppen mutatott harmincnapos periódus bűncselekményszámai, ahogy megyünk bele a márciusba, amikor egyre inkább a vírus kezdte meghatároznia a mindennapokat Magyarországon is: regisztrálták az első betegeket, veszélyhelyzetet hirdettek, majd lezárták a határokat, betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, és végül, március 28-tól kijárási korlátozás lépett életbe az ország egész területén: azóta csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket.

Március első harmadában-felében még nem forgatta fel a járvány annyira az életet, mint azóta, de a hónap egészének a bűnügyi adatain így is nagyon érződik, hogy valami megváltozott. 

Egy hónappal ezelőtt lementettük a bűnügyi térképről a februárra (egész pontosan a február 1. és március 2. közötti időszakra) vonatkozó bűncselekményszámokat: ezeket most össze tudjuk hasonlítani a jelenleg elérhető márciusiakkal. Így néznek ki egymás mellett:

A bűnügyi térképen csak a fenti kategóriákra lehet rákeresni, ennél részletesebben, konkrét Btk.-tényállásokra lebontva nincsenek adatok. Az látszik, hogy például a személy elleni erőszak csoportban elmarad a csökkenés mértéke az átlagtól. Ebben szerepe lehet annak, hogy világszerte jelentősen nőtt a családon belüli erőszak a lezárások alatt.

Hogy milyen mértékben esett vissza a bűnözés Magyarországon a koronavírus-helyzetben, azt még tisztábban lehet majd látni pár hét múlva, amikor a térképen az áprilisi adatok látszanak majd, egy olyan 30 napos időszak adatai, amely alatt végig kijárási korlátozás volt érvényben.

(Borítókép: Bűnügyi helyszínelő a VI. kerületi Bajza utcában, ahol az egyik társasházi lakásában egy elhunyt férfit találtak 2020. április 17-én. A BRFK rendőrei a helyszínen megállapították, hogy a férfi halálát idegenkezűség okozta. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Rovatok