Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-gyanúval karanténban van négy koreai az Intercontinental hotelben

2020. május 7., csütörtök 22:32

Koronavírus-gyanúval karanténban van négy dél-koreai állampolgár a budapesti Intercontinental hotelben, az értesüléseinket a szálloda és a Samsung is megerősítette.

A Samsung tájékoztatása szerint április 28-án hivatalos engedély birtokában üzleti céllal 214 személy érkezett charter járattal Budapestre. Indulás előtt Dél-Koreában mindenkin COVID-19-tesztet végeztek. Ott az összes teszt negatív lett.

A Samsung aztán közvetlenül a koreai utasok érkezése után, saját költségén, az összes érkezőn újra koronavírus-tesztet végeztetett. Az április 29. és május 2. között végzett tesztek négy esetben pozitív eredményt mutatattak.

A cég közlése szerint jelenleg a négy érintett személy egyikének sincs semmilyen tünete. Azt írják, nem állnak kapcsolatban egymással. A tesztet végző szakorvos véleménye szerint mind a négy személy kismennyiségben vírust hordoz magában - írják.

A Samsung hangsúlyozza, hogy a pozitív teszteredményt mutatott négy személy az illetékes hatóságnak jelentésre került. A cég az előírások szerint követi a hatósági protokolt és annak megfelelően intézkedik - teszik hozzá. A négy érintett személy a hatóság útmutatásainak megfelelően a budapesti Intercontinental hotelben karanténben van.

Némi bizonytalanságot jelenthet, hogy a Samsung szerint az április 26-án levett mintákat (tehát bizonyára amiket még Dél-Koreában vettek le) május 4-én újra tesztelték, és negatív eredményt mutattak. A Samsung leszögezi, hogy mindenben követik az előírásokat és a későbbiekben a hatósági újratesztelés eredményei alapján intézkednek majd.

Megkeresésünkre az Intercontinental is válaszolt, azt írták, hogy antitesteket kimutató gyorstesztekkel végezték a vizsgálatot, és az eredményekről azonnal tájékoztatták a szálloda személyzetét is.

A külügyminisztérium a Hvg megkeresésére úgy reagált, hogy Magyarországon az egyik kiemelt beruházó a dél-koreai Samsung SDI, és a gödi-beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, a cég szakértői ezért érkeztek Magyarországra, ellátásukról és elhelyezésükről a vállalat gondoskodik. A lap a szálloda egyik alkalmazottjától úgy értesült: elkülönítették őket, és az ételt az ajtajuk elé teszik.

Ezek az emberek április 28-án érkeztek a Samsunghoz. Április 30-án éjjel jelent meg az a rendelet, miszerint lazít a kormány, és újra beléphetnek külföldi állampolgárok Magyarország területére, de csak ha cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy koreai állampolgárok, ezekben az országokban kapcsolt vállalkozások alkalmazottjai és a belépés során valószínűsíteniük kell az üzleti célú utazás tényét.

A Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában vagy a Koreai Köztársaságban tett üzleti utazás után már korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra a magyar állampolgárok is, ha olyan belföldi vagy a felsorolt országokban bejegyzett cégek vezető tisztségviselői vagy munkavállalói, amely cég egyben a felsorolt államokban egy további kapcsolt vállalkozással üzleti viszonyban áll. 

A Hvg megjegyzi, hogy nem a gödi az egyetlen gyár Magyarországon, ahová külön engedéllyel érkeztek nemrégiben munkások Dél-Koreából: az SK Innovation komáromi ipari parkjába 250 technikust hozott egy chartergép.

Rovatok