Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó diplomáciai háborúba kezdett Észak-Európával, hétfőre behívatott öt nagykövetet

2020. május 10., vasárnap 23:15

Szijjártó Péter hétfőre berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az öt észak-európai ország budapesti nagykövetét, mert szerinte külügyminisztereik álhírt terjesztettek, nem mondtak igazat, amikor levélben biztosították támogatásukról az Európa Tanács (ET) magyar koronavírus-törvény miatt aggódó főtitkárát. Szijjártó kurucos Facebook-posztban ment neki az északiaknak, a kifogásolt levél azonban lényegében semmi konkrétumot nem tartalmaz Magyarországról, csak annyit írnak, hogy osztják az ET főtitkárának aggodalmait.

A magyar egy több mint ezer éves nemzet, mely nem kér a szánalmasan képmutató gyámkodásból. Ne gondolja magáról se a dán, se az izlandi, se a finn, se a norvég, se a svéd külügyminiszter, hogy jobban tudja a magyaroknál, hogy mi a jó a magyaroknak. Bízzák nyugodtan ezt ránk, a magyar emberek el tudják dönteni, hogy mit akarnak és mit nem. Ők pedig foglalkozzanak nyugodtan a saját dolgaikkal

– írja a magyar diplomáciai kommunikáció hazai nyilvánosságnak szóló, harciasabb részét újabban a Facebookon folytató külügyminiszter. Szijjártó posztját azzal kezdi, hogy „ez a hétvége sem múlt el a nemzetközi liberális mainstream álhírterjesztése nélkül”.

Mint kiderül, arra gondol, hogy öt észak-európai ország (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország) külügyminisztere a héten levélben biztosította támogatásáról az Európa Tanács magyar koronavírus-törvény miatt aggódó főtitkárát. Nem teljesen világos, hogy Szijjártó ezt tartja-e olyan súlyú dolognak, ami miatt berendelheti a nagyköveteket, hiszen azt is sérelmezi, hogy „közülük többen külön-külön is nyilatkoztak (=álhírt terjesztettek=nem mondtak igazat) rólunk”, de mivel mind az öt ország nagykövetéről szó van, együttes nyilatkozatot pedig senki nem tett, mégiscsak az előbbiről kell hogy szó legyen.

Szijjártó szerint az észak-európai külügyminiszterek magyarországi diktatúraépítésről beszéltek többek között. Miközben azonban az MTI egy órán belül szemlézte a magyar külügyminiszter posztját, magáról a kifogásolt északi megnyilvánulásról nem írtak semmit, és tartalmilag azt a külügyminiszter sem osztotta meg, vagyis ismét előbb érkezett meg a kemény hangú visszatámadás, mint a cáfolni kívánt eredeti.

Nem könnyen, de végül megtaláltuk azt a levelet, amit a magyar külkapcsolatok felelőse annyira hevesen fogadott, hogy az öt külügyminiszter közös szövegét liberális álhírterjesztésének nyilvánította. A néhány nappal ezelőtti közös levélben az északi-európai országok képviselői az Európa Tanács horvát főtitkárát, a magyar koronavírus-törvény miatt Marija Pejčinović Burićot biztosították támogatásukról több ügyben, melyek közül egy bekezdés a magyar törvényről szólt.

Az előzmények közé tartozik, hogy a horvát ET-főtitkár még március végén figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a járványhelyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük a nemzetközi normáknak. „Egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel” – fogalmazott akkor a főtitkár, amire Orbán annyit válaszolt, hogy „ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

A csörtének tehát vannak előzményei, az észak-európai külügyminiszterek most diplomáciai nyelven ismét kiálltak Burić szempontjai mellett. „Szintén üdvözöljük a március 24-én Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelét, és osztjuk az abban kifejezett aggodalmait. A joguralomnak még veszélyhelyzetben is érvényesülnie kell. Ezen túl, teljes mértékben támogatjuk az Ön, minden tagállamunknak szóló emlékeztetőjét, hogy a tagállamok a járvány miatt hozott rendkívüli intézkedéseinek egyaránt meg kell felelniük az országok alkotmányainak és a nemzetközi normáknak, valamint tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket. Arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük.”

A közös levél, vagyis a nemzetközi liberális mainstream álhírterjesztése miatt az öt nagykövet hétfőn jelenik meg a magyar külügyben; a behívatás a hivatalos diplomáciai tiltakozások közé tartozik.

Rovatok