Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Ne vigye be a gyerek a „nyunyókát” az óvodába

2020. május 13., szerda 11:44 | aznap frissítve

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, hogy a kormány célja a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése.

A munkahelyek megóvásáért indított bértámogatási programban eddig 5400-nál is több vállalkozás pályázott, a kutatás-fejlesztés területét érintő programban pedig 7200 dolgozó támogatására kértek segítséget.

Bodó azt mondta: nemsokára munkahely-teremtő programot is bejelentenek.

Az államtitkár arra is ígéretet tett, hogy a három hónapos álláskeresési járadék után az állásukat a válság miatt elveszítők vagy az állami, vagy a versenyszférában állásajánlatot fognak kapni.

Öten meghaltak, 95-en viszont meggyógyultak, miközben a fertőzöttek száma 28-cal nőtt, ismertette a szerdai adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos. Magyarországon eddig igazoltan 3341 főnél mutatták ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. 

1809 FŐ AZ AKTÍV ESETEK SZÁMA JELENLEG.

A területi megoszlás tekintetében továbbra is kiemelkedik a fertőzöttségben Budapest 1609 fő), Pest (456 fő) és Fejér megye (338), de 170 feletti fertőzésszámot regisztráltak Zala, illetve Komárom-Esztergom megyében is. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 58 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília: A budapesti korlátozások fenntartását a fertőzöttek száma indokolja

Az összes adat csökkenőben van, kivéve az igazolt fertőzöttek száma, de a növekedés e tekintetben is visszaszorult, mondta Müller. Kiemelte kedvező tényként a magyar egyetemek szűrővizsgálatának eredményét  is.

A szülőknek semmi okuk aggodalomra, a dolgozók számára biztosítják a gyermekek felügyeletét, mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint az óvodákban és a bölcsődékben dolgozók is biztonságos feltételeket teremtenek. 

A gyermekek lényegesen kevésbé érintettek a világjárványban, populációs szinten nem jelentenek veszélyt

– jelentette ki Müller. Azt is hangsúlyozta, hogy csak a teljesen egészséges gyerekek mehetnek most óvodába és bölcsődébe. Szerinte a „picik” esetében az a legfontosabb, hogy a személyi higiéniás óvintézkedéseket megtanulják – Müller például a megfelelő kézmosás és a helyes orrfújás rejtelmeit részletezte.

Szó volt még szellőztetésről, érintésmentes fogócskázásról, a játékszerek rendszeres, mindennapi fertőtlenítéséről, az ágyneműk tisztításáról és arról is, hogy az operatív törzs nem javasolja, hogy a gyerek az otthoni „nyunyókáját” bevigye az óvodába vagy a bölcsődébe.

Az óvodai és bölcsődei dolgozók esetében a veszélyeztetett korosztály és a krónikus betegek kímélését kérte az intézményektől a tisztifőorvos. FFP2-es vagy FFP3-as maszkokat felesleges ezekben a munkakörökben viselni.

megnyílt a Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt közötti határátkelő a személyforgalom előtt

– jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes, aki arról is beszélt, hogy tegnap 37 helyszínre 21 kórházba és 11 további intézménybe szállítottak egyéni védőeszközöket a rendőrök.

Budapesten van a legtöbb fertőzött, akkor is, ha nem számítjuk az idősotthonok fertőzöttjeit, ezt válaszolta az országos tisztifőorvos, amikor arról kérdezték, hogy mi indokolja a korlátozások fenntartását a fővárosban és Pest megyében. Müller szerint ez nem meglepő, hiszen a főváros a legsűrűbben lakott terület hazánkban.

A tisztifőorvos bízik abban, hogy magában a városban (tehát a nem kórházi és idősotthoni közösségekben), a város lakosságában is csökken a fertőződések száma, és ennek ismeretében lehet majd meghozni a további intézkedéseket.

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

Az Index szerdán ezeket a kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

Rovatok