Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs gyanúsítottja a Borkai ellen indított eljárásnak

2020. május 18., hétfő 11:48

A Borkai Zsoltot érintő nyomozások állásáról kérdezte Ungár Péter LMP-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészt. Arra volt többek közt kíváncsi Ungár, hogy kihallgatták-e már a volt győri polgármestert, és milyen új információk birtokába jutottak a nyomozó hatóságok.

Bár a képviselő a Borkai ellen indított eljárásról tett fel kérdéseket, a legfőbb ügyész inkább arról a nyomozásról ír, amiben Borkai a sértett. 

Zsarolás és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást, miután a horvátországi hajóúton készített képfelvételek publikálásával fenyegették a volt győri polgármestert. 

Polt azt írja, a beszerzett bizonyítási eszközök öt emberrel szemben támasztották alá a gyanút, őket a nyomozó hatóság vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Ebben az eljárásban Borkait is kihallgatták, tanúként, de vallomása tartalmáról "nem adható tájékoztatás, mivel az a nyomozás érdekeit sértené" - fogalmaz a főügyész. 

A Borkai Zsoltot érintő különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt két további büntetőeljárás van folyamatban. 

Ezekben az eljárásokban azonban még nem hallgattak ki gyanúsítottat, derül ki Polt válaszából. 

Legutóbb decemberben kérdezte Ungár a volt győri polgármestert érintő eljárásokról a legfőbb ügyészt, akkor még tanúkat se hallgattak ki az ügyben. 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt: október elején, az önkormányzati választások előtt bombaként robbant Borkai Zsolt győri polgármester botránya. A korábbi olimpiai bajnokról olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken Borkai állítólag prostituáltak társaságában látható, és egy adriai jachton rendezett orgián vesz részt.

Az ügy súlypontja ugyanakkor hamar átkerült a „szex” szóról a „győri polipra”, ami aztán magával rántotta az országos önkormányzati választást. Bár a győri polgármesteri posztot így is megnyerte Borkai, végül mégis lemondott a város vezetéséről.

Rovatok