Index Vakbarát Hírportál

Több átfogó és egyedi vizsgálatot is folytat az ombudsman járványügyben

2020. május 20., szerda 08:08

A Magyar Nemzetnek adott interjút Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki szerint a járvány miatt elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak, "amelyet alátámaszt, hogy a koronavírus nem került be a büntetés-végrehajtási, a gyermekvédelmi, a rendőrségi, a fogyatékossággal élő személyek elhelyezésére szolgáló intézményekbe".

A hivatalához érkezett panaszokról és megkeresésekről beszélve azt mondta, az emberek

Az ombudsman azt is mondta, hogy országos látogatássorozatot indított,  gyermek-, illetve speciális otthonok mellett többek között az operatív törzs ügyeleti központját, a kiskunhalasi mobil járványkórházat, a rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Honvédség intézményeit, határátkelőhelyeket, valamint javítóintézetet és büntetés-végrehajtási intézeteket is felkeresett.

Általánosságban elmondható, hogy nagyon pozitív tapasztalataim voltak

- mondta. Hozzátette, az eltelt másfél hónapban nem állapított meg kifejezetten a járványügyi intézkedések végrehajtásával kapcsolatos jogsérelmet, ugyanakkor több átfogó, illetve egyedi vizsgálata van folyamatban. Ezekről egyelőre nem adhat tájékoztatást.

A lap kérdésére azt is mondta az ombudsman, hogy a kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kapott a hivatala. 

Ugyanakkor a gyakorlatot illetően már korábban, hivatalból vizsgálatot indított, már megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismeréséért, ez után jön a következő lépés, a véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi szolgáltatók megkeresése, hogy a gyakorlat mi volt, közölte.

Az ombudsmanhoz az érettségivel kapcsolatosan sem érkezett panasz, mondta.

Rovatok