Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak a kutyái, és életveszélyesen megtéptek egy idős embert

2020. május 26., kedd 08:09

Gondatlanságból elkövetett – életveszélyt okozó – súlyos testi sértés vétsége miatt vádat emelt az ügyészség egy kiskunhalasi férfi ellen, aki nem gondoskodott arról, hogy a kutyái ne juthassanak ki a tanyájáról, ami miatt az elszabadult állatok 2019. október 4-én életveszélyesen összeharapdáltak egy idős férfit.

A vádirat szerint a vádlott egy rottweiler és egy belga juhász fajtájú kutyát tartott a kiskunhalasi tanyáján. A férfi tudta, hogy az állatok ki tudnak jutni a tanyáról az elhanyagolt, rossz állapotú kerítésen vagy a rendszerint nyitva hagyott nagykapun keresztül. A kutyák többször ki is szöktek, és a sértett 3-400 méterre lévő tanyájához szaladtak, ahol az udvaron tartott kutyákat ugatták.

2018 tavaszán a kutyák agresszív magatartása miatt a közterület-felügyelők többször felszólították a vádlottat, hogy javítsa meg a kerítést, de a vádlott továbbra sem akadályozta meg, hogy a kutyák kijussanak a tanya területéről.

2019. október 4-én délután a vádlott úgy ment el otthonról, hogy a tanya kapuját nyitva hagyta, és nem gondoskodott arról, hogy a kutyák ne tudjanak kiszökni. A felügyelet nélkül hagyott ebek ki is jutottak, majd a sértett tanyájának közelében rátámadtak a 71 éves férfira. A támadás miatt a sértett a földre került, őt a kutyák testszerte összeharapdálták, ruháját megszaggatták. Az idős férfi segélykiáltásait a boltból hazaérkező fia hallotta meg, aki a kutyákat elzavarta, és értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították.

Amikor a vádlott este ittasan hazaért, a rendőrök már a tanyájánál várták. Az idős sértett a sérülései miatt életveszélyes állapotba került, ezért meg kellett műteni és intenzív osztályon kezelték. A sértett a kórházban 2019 decemberében elhunyt, de halála nem a kutyák által okozott sérülések miatt következett be az ügyészség szerint.

A szabadlábon védekező vádlottat a főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Rovatok