Index Vakbarát Hírportál

Pénzért szerzett jogosítványt külföldieknek illegálisan egy vecsési házaspár

2020. május 27., szerda 08:57

Egy vecsési házaspár és negyvenöt bűntársa ellen emeltek vádat közokirat-hamisítás miatt, mert 2017 januárja és augusztusa között a házaspár Kecskeméten negyvenöt, többségében külföldi személynek segített pénzért abban, hogy jogosulatlanul magyar jogosítványhoz.

A házaspár férfi tagja pénzért segítséget nyújtott az őt megbízó, jellemzően romániai származású vagy állampolgárságú embereknek ahhoz, hogy Magyarországon úgy jussanak illegálisan vezetői engedélyhez, hogy egyébként nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek.

Időpontot szervezett a kecskeméti okmányirodában, hamis orvosi alkalmassági véleményt és hamis külföldi vezetői engedélyeket intézett azért, hogy a megbízói azokat magyar vezetői engedélyekre tudják honosítani.

A férfi felesége ugyanezzel a módszerrel öt külföldinek segített illegálisan magyar vezetői engedélyt szerezni. A közokirat-hamisító házaspár meghatalmazással személyesen is eljárt az okmányirodában, de volt olyan is, hogy tolmácsként működtek közre. 

A nő 2017 áprilisában saját magának is szerzett jogosulatlanul vezetői engedélyt úgy, hogy egy hamis holland vezetői engedélyt honosíttatott. A házaspár több mint 2,8 millió forintot szerzett így.

A házaspár férfi tagját 39 rendbeli közokirat-hamisítással és 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználásával, feleségét pedig 6 rendbeli közokirat-hamisítással vádolja. A negyvenöt megbízónak is közokirat-hamisítás miatt kell bíróság elé állnia. 

Azi ügyészség felfüggesztett börtönt indítványozott azzal, hogy a férfivel szemben vagyonelkobzást is el kell rendelni. 

Rovatok