Index Vakbarát Hírportál

Júniustól a magánorvosok is az EESZT-be töltik betegeik egészségügyi adatait

2020. május 31., vasárnap 11:44 | aznap frissítve

2020. június 1-vel a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében, írja közleményében az Emmi.

Ennek értelmében 2020. júniusától a magánorvosok által felírt e-receptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatai is elérhetővé válnak az EESZT-ben.

A kezelőorvosok számára pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről elérhetőek legyenek minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy a szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben vették igénybe a páciensek, írja az Emmi.

„A magánszolgáltató orvosok EESZT-hez való csatlakozásával a kezelőorvosok számára több információ áll majd rendelkezésre a betegekről:

– áll a közleményben.

Az utóbbi oldalon bárki megnézheti a saját, EESZT-be került egészségügyi információit: például a zárójelentéseket, laborleleteket, e-recepteket. Illetve értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentum – beutaló, vény, egyéb egészségügyi dokumentáció – kerül rögzítésre a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be.

Rovatok