Index Vakbarát Hírportál

Tárgyalni sem volt hajlandó a kormány Karácsony Gergely Trianon-javaslatáról

2020. június 2., kedd 16:56

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága a Párbeszéd határozati javaslatát, ám az Országgyűlés mégsem vette azt napirendjére, derült ki a keddi plenáris ülésen. Kocsis-Cake Olívió ugyanis azonnali kérdés formájában kérte a kormány támogatását az idevágó javaslathoz, megemlítve, hogy Karácsony Gergely főpolgármester erre kérte Budapestet a június 4-i emléknapra való méltó megemlékezésként.  

Azt megírtuk már, hogy június 4-én, Trianon századik évfordulójának napján, délután 16:30-kor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy ezzel emlékezzen meg a város az elcsatolt területekről.  Karácsony Gergely főpolgármester a budapestieket is arra kérte, hogy ők is álljanak meg egy percre.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter helyett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár válaszolt az idevágó felkérésre az Országgyűlésben, egészen tömören:

NEM.

Dömötör Csaba válasza Kocsis-Cake Olivionak

A viszonválasz lehetőségével élve Dömötör Csaba azt is mondta, hiába méltányolja a kezdeményezést, Kocsis-Cake egy olyan frakcióban ül, amely a határon túliak kettős állampolgárságát nem támogatta (2010-ben a parlament 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el az Orbán Viktor miniszterelnök jelölt, Semjén Zsolt KDNP-elnök, illetve Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot, ám ekkor még nem létezett a Párbeszéd párt, avagy frakció – a szerk.).

Kocsis-Cake később online sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága (annak is kormánypárti többsége) a kabinettel szemben támogatta volna a javaslatukat. Kocsis-Cake emlékeztetett, hogy Trianon emléke az, amely az egész nemzetet arra figyelmezteti, ami összeköt, nem pedig arra, ami szétválaszt. Ezért kérte – mint fogalmazott –, hogy az Országgyűlés és annak egyértelmű kormánypáti többsége segítse azt, hogy országszerte egyforma megemlékezéssel némuljon el Magyarország egy adott időpontban úgy, ahogyan azt Karácsony Gergely is javasolta a fővárosban.

A Párbeszéd az elutasítás ellenére online megemlékezést és konferenciát rendez a békediktátum évfordulóján.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Fidesz-frakció azt közölte lapunkkal, hogy a Párbeszéd előterjesztőként nem kérte a plenáris ülés napirendjére a javaslatot, így nem igaz, hogy a parlament bármit elutasított volna. Kocsis-Cake Olivio sem a csütörtöki házbizottsági ülésen, sem ma nem kezdeményezte a tárgyalását annak a javaslatnak, amit egyébként a szakbizottságban tárgysorozatba vettünk, írták. Mint fogalmaztak,  "a Párbeszéd annyira sem tartotta a trianoni megemlékezésről szóló javaslatát, hogy napirendre vetesse az Országgyűlésben. A kormánypártok a nemzeti összetartozás bizottságának ülésén tárgysorozatba vették a javaslatot.

Ezt követően viszont a Párbeszéd akasztotta meg a saját indítványát, hiszen nekik előterjesztőként kellett volna napirendre kérni

– írták. Szerintük ezek után álságos bárki mást hibáztatni, "a vádaskodásuk csak politikai cirkusz, amivel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy a párt egyik társelnöke sem szavazta meg a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak, Szabó Tímea pedig nemrég még a védőfelszereléseket is sajnálta tőlük".

Rovatok