Index Vakbarát Hírportál

Madárvédő eszközöket szereltek az elektromos oszlopokra a Hortobágyon

2020. június 4., csütörtök 14:47

Védőeszközt szereltek fel Hortobágy térségében azért, hogy megóvják a nagy testű madarakat a sérüléstől – írja közleményében az E.ON vállalatcsoport. Az eszköz az E.ON, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és a természetvédelmi szervezetek, köztük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik egy éven keresztül, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják.

A vállalat szakemberei tíz helyen helyeznek el új típusú burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra. A nemzeti park munkatársaival közösen figyelik majd az eszközök üzembiztonságát, időjárás-állóságát, szerelhetőségét, üzemeltethetőségét, valamint a madarak viselkedését.

„Az elektromos szabadvezeték-hálózat – madarakra nézve – egyik legveszélyesebb berendezései az oszlop tetején lévő kapcsolók, mert nagyon közel vannak ahhoz, ahová a madarak pihenni ülnek be. A légszigeteléses kapcsolók esetében nem lehetséges minden egyes alkotóelem szigetelése, ezért a gépeknek az oszlopon megfelelő helyzetben történő felszerelésével és a madarak berendezéstől történő távoltartásával lehet az áramütés kockázatát jelentősen csökkenteni, illetve a zárt, tokozott kapcsolók használatával.

A most felhelyezendő rácsos mechanizmushoz nagy reményeket fűzünk, és bízunk benne, hogy a közepes és nagy testű madarak áramütéses baleseteit ez a megoldás képes lesz minimalizálni” – mondta Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Rovatok