Index Vakbarát Hírportál

A velencei önkormányzat péntekig elbontatná az illegálisan épített óriáskereket

2020. június 10., szerda 19:28 | aznap frissítve

Bizonytalanná vált, hogy bárki felülhet-e idén a Velence Korzó területére engedély nélkül felhúzott óriáskerékre. Gerhard Ákos polgármester kedden arról írt a város Facebook-oldalán, hogy az önkormányzat tudta és engedélye nélkül építettek óriáskereket az ún. Ezüst-parkoló és a tó között, a Velence Korzó területén. 

A bejegyzés szerint sem az önkormányzat, sem a jegyző nem kapta meg az óriáskerék működtetéséhez szükséges dokumentációt, és azt se tudják, ki felel az üzemeltetésért.

Az óriáskerék tulajdonosa, Tonté László az Indexnek azt mondta, hogy ők még télen megkeresték az önkormányzatot az engedélyeztetés miatt, de akkor azt az információt kapták, hogy a területet bérlő céget kell ezzel keresniük.

Gerhard közleménye után egy nappal aztán bement a Polgármesteri Hivatalba Tonté a Velencei Korzót üzemeltető cég ügyvezetőjével, Berényi Csabával, hogy a polgármesterrel egyeztessenek az óriáskerék sorsáról, de nem jött össze a tárgyalás.

Tonté azt írta az Indexnek, hogy 13 órára beszélték meg a találkozót, a polgármester azonban nem fogadta őket. Gerhard Ákos megkeresésünkre viszont azt állította, hogy neki egy hetekkel ezelőtt leegyeztetett tárgyalása volt ebben az időpontban, és munkatársa délelőtt telefonon jelezte a másik félnek, hogy nem jó az időpont, mert nem biztos, hogy visszaér addigra a másik tárgyalásáról.

Két napjuk van elbontani az óriáskereket

Az óriáskerék tulajdonosa így a jegyzővel találkozott szerdán, akinek megmutatta az üzemeltetéshez szükséges tanúsítványokat és vizsgálatokat. A jegyző Gerhard elmondása szerint hiába kérte, hogy lemásolhassa a papírokat, Tonté nem engedte neki. A találkozón felolvasta és jegyzőkönyvbe vette a jegyző az önkormányzat levelét, amelyben

ARRA KÉRIK AZ ÜZEMELTETŐt, HOGY JÚNIUS 12-IG BONTSA EL AZ ÓRIÁSKEREKET A PARTRÓL.

Gerhard elmondása szerint Berényi Csaba, az üzemeltető Gomi Kft. ügyvezetője nem volt hajlandó átvenni a levelet, így azt utólag kipostázzák a címére. 

Építménynek számít-e az óriáskerék?

A polgármester azt kifogásolja, hogy az üzemeltető nem vette figyelembe a Helyi Építési Szabályzatot, amely szerint a Velencei-tó partjának 30 méteres védősávján belül

a település sziluettjét megváltoztató, 5 méternél magasabb építmény nem építhető. 

Tonté viszont azt állítja, az óriáskerék nem minősül építménynek, ezért az említett rendelkezés nem vonatkozik erre a berendezésre.

Ugyancsak így látja a Velence Korzót üzemeltető Gomi Kft. is. Facebook-oldalukon azt írják, a Velence Korzót az önkormányzattal kötött hosszú távú szerződés alapján a Gomi Kft. üzemelteti.

Az üzemeltető a szerződésben meghatározott jogait és kötelezettségeit, jogszabály követő magatartással, jogszerűen gyakorolja.

A mobil óriáskerék telepítése szerintük „nem minősül építménynek, és minden szükséges engedéllyel rendelkezik”. 

Gerhard ugyanakkor azt mondja, szerdán külön is kikérte a velencei főépítész véleményét, aki szerint erre az óriáskerékre is ugyanúgy vonatkozik a szabályzat, így azt várják, hogy bontsák el a szerkezetet.

Rovatok