Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az idei Tusványos

2020. június 16., kedd 14:17 | aznap frissítve

Idén 31. alkalommal tartották volna meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn (innen az összevont név, Tusványos), ám a koronavírus-járvány közbeszólt. A kormánypárti Hír TV értesülése szerint idén nem tartják meg az összejövetelt.

Frissítés: Németh Zsolt délután egy Facebook-posztban erősítette meg a hírt. Azt írta: "a magyarországi szervezők részéről is megerősítjük, hogy idén nem lesz Tusványos. A XXXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor új időpontja 2021. július 20-25."

A találkozó koncepciója évek óta állandó: nappal politikai beszélgetések, este pedig a legnépszerűbb magyar együttesek erdélyi fiatalokat megmozgató koncertjei. Ellenzéki jelenlét nem jellemző, egy-egy ellenzéki vagy volt ellenzéki, de már nem aktív politikus jelenik meg a beszélgetős sátrakban, többnyire kormánypárti politikusok értenek egyet egymással nagyon a Fidesznek aktuálisan fontos témákban.

Tusványosról évek óta rendszeresen beszámolunk, ahogy arról is, mit mond a fesztivál utolsó napján Orbán Viktor: ez ugyanis az a helyszín és alkalom, amikor a miniszterelnök megfejti, mit gondol a világról, illetve arról, hogy a nagy történésekben mi Magyarország szerepe. A tavalyi megfejtésről itt írtunk például .

De arról is rendszeresen kérdeztük a fiatalokat, hogy az aktuális témákat, konfliktusokat nézve éppen mi szimpatikus vagy mi nem az egy fiatalnak a Fideszben vagy Orbán Viktorban; legutóbbi videónkat  itt tudják megnézni .

 Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a román első osztályú labdarúgó-bajnokságba feljutott sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat mezét mutatja előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (j). MTI Fotó: Veres Nándor

Rovatok