Index Vakbarát Hírportál

Az orvosi kamara arra kéri az orvosokat, mondjanak nemet a szabadidejük terhére végzett többletmunkára

2020. június 19., péntek 10:23

"Az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását sürgeti a közel 48 000 magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara. A szervezet a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára" - írja közleményében a MOK.

Hozzáteszik, hogy céljuk ezzel az, hogy

"a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel."

A közleményben azt írják, már 2019-ben megkapta a MOK elnöksége a küldöttgyűléstől a felhatalmazást az önként vállalt többletmunka-szerződések felmondásának megszervezésére, és mivel szerintük a kormány által benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét a MOK

megkezdi az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését.

Az önként vállalt többletmunkáról a MOK úgy fogalmaz, az az egészségügyre jellemző kuriózum:

csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót

- írják. 

"Ma Magyarországon egy kezdő orvos – a gyorséttermi dolgozókéval azonos – 900 Ft-os nettó alap órabért, egy szakorvos pedig – a szakmunkás bérektől is elmaradó – 1700 Ft-os nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként. Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Átlagos ügyeleti beosztással számolva egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra, és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától" - írja az orvosi kamara.

„A Magyar Orvosi Kamara aktív résztvevője a belügyminiszter által napokban életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, és üdvözli a kormányzat bérrendezés iránti elkötelezettségét. Mindazonáltal az orvostársadalom csak azt tekinti valós eredménynek, ha megtörténik a bérek rendezése a tiszta, átlátható, hálapénzmentes, biztonságos egészségügy kialakításának első lépéseként" – fogalmaznak, és hozzáteszik:

a felmondások élesítésére a bértárgyalások és a kormányzati lépések függvényében kerülhet majd sor, ugyanakkor az elnökség bízik abban, hogy a tárgyalások az orvosok számára megfelelő megoldással zárulnak.

Rovatok