Index Vakbarát Hírportál

Simonka-ügy: egymilliárd forint közpénz veszett oda, mert az állam lassan reagált

2020. június 23., kedd 09:31

A Transparency International pert nyert az állammal szemben, tisztázni kellett a Simonka-cégnek juttatott pénz sorsát.

Kicsúszott a határidőből az állam, egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében – írja a 24.hu

Mint a lap tudósít,  a Transparency International (TI) Magyarország pert nyert a magyar állammal szemben egy Simonka Györggyel kapcsolatos ügyben. A jogerős ítélet arra kötelezte a Magyar Államkincstárt, tisztázza, mi lett a Békés megyei kormánypárti politikus zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cégének nyújtott egymilliárd forintos állami támogatás sorsa.

Az egykor Simonka és felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) kapta a forrásokat, amely intézmény jogutódja az államkincstár.

Miután az államkincstár kiadta az adatokat, kiderült, hogy az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette, ám a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése, vagyis az állam kicsúszott a határidőből, így nincs esély a megtérülésre.

(Címlapkép: Simonka György, Erdei Zoltán és Bánáti János ügyvédek érkeznek a Fővárosi Törvényszékre 2020. január 14-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok