Index Vakbarát Hírportál

Turistáknak adták ki az olcsó albérleteket a budai Várban

2020. június 24., szerda 08:17

Rendszeresen ellenőrizik a budavári önkormányzat emberei, hogy a Várban kiadott lakásokat „rendeltetésszerűen” használják-e a bérlők. A Hvg.hu birtokába került jegyzőkönyv másolata szerint ezúttal két lakás bérlője bukott le. Egy Donáti utcai ingatlanban ugyanis a bérlő helyett két turistát találtak, akik elmondták, hogy érkezéskor egy nő fogadta őket, készpénzben kérte tőlük a szállásért a pénzt, távozáskor pedig a postaládába kellett volna bedobniuk a kulcsot.

A kerület ingatlankezelő szervének emberei a helyszínről felhívták az Airbnb-üzletet menedzselő személyt, de hiába kérték, hogy jöjjön a lakásba, és tisztázza a helyzetet. A dokumentum szerint „arrogánsan” távozásra szólította fel a hivatal embereit, mondván, a lakásban az tartózkodik, akinek megengedi. A turisták azonban így már nem akartak az illegálisan kiadott lakásban maradni, ráadásul a pénzüket is szerették volna visszakapni, de a nő kijelentette, hogy más dolga van, „nincs ideje szaladgálni”.

Az önkormányzat a lap kérdésére azt válaszolta, hogy a 80 négyzetméteres lakás  bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá az állandó 9780 forintos víz- és az 1778 forintos szemétszállítási díj, így

havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak,

ennél pedig valószínűleg jóval magasabb áron adták ki.

Alig pár nap különbséggel egy másik bérlakásnál is ugyanilyen ellenőrzést tartottak, amit szintén illegálisan adtak ki turistáknak az Airbnb-n keresztül. Ez a 43 négyzetméteres ingatlan is az egyik legfrekventáltabb részen, az Országház utcában található, alig 200 méterre a Halászbástyától és a Mátyás-templomtól.

Az önkormányzat emberei itt is két turistát találtak, akik elmondták, hogy csak 13 óra után foglalhatták el az ingatlant, mert aznap még takarították az előző turnus után. Ennek az ingatlannak is a piaci alapú díjaknál jóval alacsonyabb, havi 27 851 forint volt a bérleti díja (a 2079 forintos szemétszállítási díjat hozzáadva összesen 29 930 forint). 

Kiderült, hogy mindkét lakás bérleti jogát cserével szerezték, vagyis az eredeti jogosulttól egy másik ingatlan becserélésével vették át az ingatlanokat. Az önkormányzat mindkét lakás esetében azonnal felmondta a bérleti szerződést.

Az önkormányzati bérlakások arra valók, hogy a kerületi családok lakjanak bennük, ha valaki albérletbe adja, akkor nyilvánvalóan van hol laknia, így nem szorul az önkormányzat segítségére

– mondta a lapnak Váradiné Naszályi Márta polgármester. Hozzátette: akit ilyen visszaélésen kapnak, azzal szerződést fognak bontani.

Rovatok