Index Vakbarát Hírportál

Hiába szóltak neki a rendőrök, a 87 éves férfi 6 millió forintot adott a csalóknak

2020. június 26., péntek 13:38

A rendőrség csalás bűntett gyanúja miatt vett őrizetbe két nőt és egy férfit, akik a gyanú szerint január 30-június 22. között több mint 6 millió forintot csaltak ki egy 87 éves férfitől, olvasható a Police.hu-n.

A rendőröket februárban értesítette egy bank biztonsági szolgálata, hogy az egyik idős ügyfelük számláján gyanús pénzmozgások vannak. A nyomozók látókörébe került a 30 éves budapesti H. Krisztina, akiről kiderült, hogy a 87 éves férfit januárban felkereste otthonában, majd a férfit hiszékenységét kihasználva különböző indokokkal pénz kért tőle. A csaló történetei közt hivatkozott rendellenességgel született gyermekére, vagy éppen lakásfelújításra. Az idős ember a csalási szándékot életkorából adódóan nem ismerte fel, ezért a nőnek egy hónap alatt több mint 2 millió forintot adott át.

A 20 éves nő február 11-én ismét elment a férfi lakásáshoz, hogy pénzt kérjen tőle, azonban a nyomozók megakadályozták a mintegy 3 millió forint átadását és elfogták H. Krisztinát, akit gyanúsítottként kihallgattak.

A rendőrök az idős férfit figyelmeztették a csalókra, azonban a sértett áprilistól ismét nagyobb összegeket vett fel és azokat a gyanú szerint H. Krisztina ismerőseinek, K. Zsoltnak és T. Orsolyának adta át. A nyomozók április 16-án elfogták K. Zsoltot és T. Orsolyát, és csalás bűntett miatt gyanúsítottként kihallgatták.

A 87 éves férfinek a rendőrök ismét felvilágosítást adtak az őt kihasználó csalókról, ennek ellenére a sértett június 20-án H. Krisztinának újabb 1 millió 300 ezer forintot adott át, aki azt hazudta, hogy a pénz édesapja halála miatt kell neki. Egy nappal később H. Krisztina és K. Zsolt újabb 2 millió forint felvételére vették rá a sértettet, aki fel is keresett egy XVIII. kerületi bankfiókot. A nyomozók a bank előtt várakozó férfit és nőt elfogták és megakadályozták, hogy a férfi átadja a pénzt a csalóknak. A nyomozók H. Krisztinától lefoglalták az 1 millió 300 ezer forintot, amit egy nappal korábban csalt ki a sértettől.

A nyomozók június 22-én a csalássorozat elkövetésével gyanúsítható H. Krisztinát, K. Zsoltot és T. Orsolyát csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vételük mellett kérték letartóztatásukat a bíróságtól. A XVII. kerületi nyomozók az eljárás során kezdeményezték a sértett elmeorvos szakértői vizsgálatát és gondnokság alá helyezését. A rendőrök a gyanúsítottaknál tartott kutatás során vagyonvisszaszerzés céljából pénzt és karórákat foglaltak le.

Rovatok